Завршен фестивал стрипа у Лесковцу

Осамнаеста Балканска смотра младих стрип аутора у Лесковцу оборила је све рекорде. Учествовало је 2.326 аутора из 42 земље, са пет континената - за трећину више него прошле године. Гости тродневног фестивала били су најпознатији аутори у свету стрипа.

Балканска смотра била је прилика и да млади науче много али и да буду награђени и охрабрени да се баве деветом уметношћу. Поред изложби, на фестивалу су одржана предавања, трибине, радионице, концерти. За три дана - двадесет два догађаја.

"Када сам од свог цртача, пријатеља Бруна, чуо за овај фестивал у Лесковцу одлучио сам да дођем. Чуо сам да је атмосфера фантастична и да је потпуно другачији од фестивала у Француској. Чуо сам да је то место где долази велики број уметника из читавог региона", објашњава Пјер Макио, стрип и филмски сценариста из Француске.

"Види се раскош", утисак је Бернарда Колеа, стрип аутора из Словеније. "Тешко да ми то можемо да видимо у Словенији и да се скупи оволики број аутора из региона. Баш сам узбуђен и одушевљен. Први пут сам овде."

Фестивал је грађен седамнаест година и његов углед уложено је много рада, наглашава Марко Стојановић, предавач у лесковачкој школи стрипа и организатор фестивала:

"Расла је репутација и добар глас који се чуо до краја света. Имамо учеснике са свих континената. Где год људи живе шаљу нам радове. Стигли су радови из Сирије, Бахреина, Бразила, Мексика, Кине, Јапана…"

На овогодишњој Балканској смотри младих стрип аутора награда за допринос српском стрипу "Никола Митровић Кокан" припала је Јовану Стојановићу и Живојину Тамбурићу, док је добитник интернационалне награде "Миодраг Величковић" за сатирични стрип Тошо Борковић.

rts.leskovac@rts.rs 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво