Jош чекета Матовића воденица

До пре неколико деценија у краљевачком крају, на Западној Морави, Ибру и другим бројним рекама и потоцима, било је на десетине воденица. Временом поточаре су се гасиле, тако да данас, у тек понекој, забруји воденички камен. Ипак, воденица у Богутовцу на реци Лопатници, стара преко два века, захваљујући брачи Матовић, и дан данас меље.

Драгану и Бранку, потомцима познатих воденичара,који су наслеђеној поточари вратили стари сјај. За воденицу Матовића на реци Лопатници у Богутовцу, селу подно Троглава, мештани кажу, ни старије и знаменитије у целом Надибру, али ни вернијег сведока прохујалог времена и догађаја.

"Воденица је стара преко 220 година. Саградио ју је Илија Матовић, Карађорђев ратник. Неслагање славног Карађорђа и Милоша Обреновића преламало се и преко наше поточаре. Вештим преговорима Милош је воденицу врати Илијином сину Милану, касније је припала Благоју, затим Драгутину, мом деди, па Оцу Александру и на крају мени и мом брату Бранку", прича млади воденичар Бранко.

Током своје бурне прошлости чувена Матовића воденица је рушена, плављена, нагризана зубом времена, али никада није била препуштена небризи и забораву. Камен, срце воденице пореклома из мајдана Ново Брдо на Косову и Метохији,чува се од почетка њеног рада.

Отуда је и брашно толико тражено. По легенди, како прича Драган, слично брашно се меље у његовој воденици.

Помељари и у води која покреће воденички камен виде виде благородно својство брашна с богутовачке воденице.

Милутин Бањанац каже да до воденице води јаз са три извора минералне воде, из Станче, Лопатнице и Богутовца.

И Београђанка Радица Јовановић каже да јој не пада тешко да допутује из Београда да се снабде пројиним брашном из воденице са Лопатнице.

Драганов брат Бранко са задовољством истиче да у благодетима воденичког окружења уживају бројни туристи. Долазе из Кине, Русије, Немачке, свих земаља бивше Југославије, највише из Србије.

После многих бурних година, олуја, рушења, поплава, воденица Матовића не стаје, меље од јутра до поноћи. Кад затреба и дуже, на задовољство помељара и гостију, али и браће Матовић, наследника бројних предака воденичара.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи