Шабачки ратари задовољни родом пшенице

У шабачком крају почела је жетва пшенице, седам дана раније него што је уобичајено. Квалитет је добар, а род за око 15 одсто већи него лане, тврде стручњаци.

Прве откосе жита забележили смо на парцелама Горана Кузмановића из Шапца. Од ране сорте пшенице коју је посејао почетком октобра, очекује принос већи од 6 тона по хектару, јер је применио пуну агротехнику.

"Све иде добро, принос није лош, сада смо овршили једну парцелу од 60 ари, вршемо хектар и шездесет следећу парцелу", каже Кузмановић. "Како видимо по приколици и бункерима, није лоше, солидно је. Колико сам уложио незадовољан сам, али сам приносом, задовољан."

Већина ратара пшеницу даје на чување у силосе, а мало је оних који је складиште у амбаре. За најважнији посао у години, спремни су и комбајнери.

"Данас је први дан у пшеници, идеални су услови, управо смо тек први круг и обишли, идеални су услови, супер принос", истиче комбајнер Радош Милићевић, уз напомену да је због врућине посао напоран.

Очекује се да просечан принос буде око пет тона по хектару, а на парцелама где је примењена пуна агротехника више и од седам тона.

Према речима Светлане Златарић, из ПССС Шабац, квалитет пшенице је задовољавајући: "Захваљујући топлим данима, падавинама које су претходиле, дошло је до доброг наливања зрна, тако да ће и зрно бити доброг квалитета, што подразумева добар принос.''

Принос је добар, али пољопривреднике брине цена, која би кажу, требало да се зна пре жетве, а не после.

Живанко Кузмановић, ратар из Шапца, сматра да бим с обзиром на трошкове производње, цена од 20 динара била прихватљива:

"То би нам некако легло, сад зависи како ће држава то одредити."

Ако временске прилике дозволе, жетва пшенице која је на територији Шапца и у три околне општине засејана на око 19.000 хектара, биће завршена за десет дана.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи