Први црквени ансамбл у Србији одржао 600. концерт

Црквени играчки ансамбл "Бранко" из Ниша концертом народних песама и игара обележио је дванаест година постојања. У сали Светосавског дома Саборне цркве у Нишу јубиларни 600. наступ почео је градским играма.

Најмлађи члан нишког фолкорног ансамбла "Бранко" има четири године, а најстарији - Драган Ћирић - у ансамбл је дошао пре 20 месеци.

"Та љубав према фолклору је увек тињала у мени, била ту присутна, тако да ми је то практично била неостварена животна жеља", каже Ћирић. "Доласком у ансамбл то се, ето, и остварило."

Уз дружење, игру и смех овај ансамбл донео је у Ниш више од шездесет признања, захвалница и пехара са разних такмичења.

"Највише волимо да играмо, јер ово је очување наше традиције, народна музика, народна игра и народна ношња", наглашава Дафина Тодоровић, чланица ансамбла "Бранко".

Као први црквени фолклорни ансамбл у Србији, прешао је тридесет хиљада километара широм Балкана, обишао је 31 манастир и многе земље у региону.

Ансамбл "Бранко", како истиче уметнички руководилац Миљко Петровић, представља нашу културу и фолклор на многобројним међународним фестивалима дечјих и омладинских фолклорних ансамбала.

Лична карта овог ансамбла су градске игре из Ниша и околине, а често се на репертоару нађу и игре из Шумадије и Западне Србије, што се публици, наравно, допада.

Од оснивања до данас, кроз црквени играчки ансамбл "Бранко" прве кораке фолклора научило је више од деветсто малишана.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи