Првенство у даљинском јахању на Букуљи

У организацији Савеза за коњички спорт Србије и Коњичког клуба Аранђеловац, на теренима Букуље одржано је 2. коло отвореног првенства Србије у даљинском јахању. То је једна од седам олимпијских дисциплина коњичког спорта, у којој се тестира усклађеност брзине и издржљивост коња и јахача.

Шеснаестогодишња Ива, гимназијалка из Панчева, активно се бави јахањем пет година, а дисциплином даљинског јахања две године у категорији јуниора. Њена суграђанка, двадесетпетогодишња Маша, тренира већ осам година, а 2013. била је првакиња у даљинском јахању. На Букуљи је освојила треће место.

Такмичење се састоји од више етапа. На крају сваке етапе, не дуже од 40 км, мора постојати обавезан одмор предвиђен за ветеринарски преглед и контролу. Након савладане километраже јахач има - у зависности од дужине трке - 20 до 30 минута да пријави мерење пулса коња, који не сме да пређе више од 64 откуцаја у минути.

Такмичар мора да осети тренутак када треба да сиђе са коња, корача поред њега, одмори га и охраби како би успешно наставили, јер поједне трке трају и дуже од девет сати. Трка се одржава у природи, па јахач и коњ морају да буду спремни и на могућа изненађења.

На државном првенству у Аранђеловцу учествовало је шест коњичких клубова - из Пожаревца, Београда, Панчева, Суботице, Аранђеловца и са Таре. За ову дисциплину коњичког спорта неопходна је, а вероватно и најважнија, љубав и брига о коњу.

rts.kragujevac@rts.rs

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи