Средњовековна црква на падинама Венчаца

Црква чији су остаци откривени на падинама Венчаца, недалеко од Аранђеловца, вероватно потиче из 14. века. Археолози и истраживачи су пре пет година утврдили да се на том локалитету налазе остаци грађевина, али су радови обустављени због недостатка новца.

Према народном предању, веровало се да се на овом локалитету некада налазио двор последњег српског деспота Павла Бакића, а у његовој близини придворна црква. Међутим, најновија истраживања показују да је црква на чије су темеље археолози наишли, старијег датума.

"Реч је о озбиљном објекту: сам живопис је изузетно квалитетан, као што је и сама градња цркве била квалитетна", објашњава Владан Миливојевић, кустос Народног музеја у Аранђеловцу. "Објекат је нешто већих димнезија, а личност која је цркву саградила је очигледно била утицајна у то време."

На рушевинама цркве и простору који је окружује налази се 117 гробова насталих у 18. и 19. веку. На малом броју њих има података о онима који су ту сахрањени. Да ли се ту налази и старија некропола, још се истражује.

"Ми за сада не можемо да кажемо када је црква срушена и који су узроци због којих је она пропала и нестала", наводи Миливојевић.

Фрагменти богато осликаних фресака говоре о утицају и моћи ктитора. На основу до сада доступних података, реч је о једној од највећих средњевековних грађевина у овом крају.

"За мене ово значи много. Ово је велика шанса да се научи и да се знање стечено на студијама примени у пракси. Надам се да ће овај пројекат да заживи и да ћемо и наредних година радити овде", каже Јована Ненадовић, апсолвенткиња археологије.

"Ми ћемо и у наредном периоду ставити акценат на радфове који се овде изводе. Надамо се да ће у неком моменту ово постати нека врста археолошког парка који ће бити интересантан и посетиоцима и људима из струке", наводи Дарко Павловић, директор Народног музеја Аранђеловац

Многе непознанице о венчачкој цркви биће отклоњене наредним истраживањима. На томе раде археолози Завода за заштиту споменика културе из Крагујевца и Народног музеја из Аранђеловца.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво