Директорску фотељу заменио за јагодњак

Београђанин Нешко Марковић, има савремену плантажу јагода у селу Милочај код Краљева. То и не би изазвало посебну пажњу, јер је доста оних који се последњих година одлучују за садњу јагодичастог воћа, да Нешковић пре тога није био директор.

Пре две године Нешко Марковић је одлучио да директорско место и добру плату у Пољопривредном комбинату Београд замени селом и производњом јагодичастог воћа.

На закупљеној земљи на пола хектара засадио је шумске јагоде са системом за наводњавање и прихрану и садним материјалом из Мађарске и Холандије. Ризик је био велики, а прва искуства позитивна.

"Прошао сам пут од технолога до директора, али сам хтео у нове изазове, да судбину узмем у своје руке. Верујем да уз одређене законске промене, већу подршку државе Србија има добре изгледе да се приближимо развијенијим пољопривредама у Европи. Истина, ја од државе добијам субвенције, али то није довољно", каже Марковић.

Некадашњи руководилац у друштвеном гиганту, сада власник и директор приватног предузећа Фриголен, припрема земљиште за јесењу садњу малине на површини од два и по хектара, а у селу Ратина потписао је неколико уговора са кооперантима који производе питому јагоду за француску фирму Сикобери и истом селу. Кооперантима обезбеђује квалитетан садни материјал, заштитна средства, стручну помоћ, сигуран откуп и цене.

Миле Костовић, кооперант из Ратине веома је задовољан сарадњом и са Фриголендом и Хладњачом Сикобери.

"Немам ниједну примедбу на пословност мојих партнера. Цена је одлична, све је на време тако да планирам да своја три хектара под јагодом у догледно време проширим", каже познати ратински воћар.

На плантажама у Милочају и Ратни дневно је ангажовано између 30 и 50 сезонских радника који су презадовољни условима рада и зарадом.

Снежана Томовић, шеф производње у Хладњачи Сикобери у Ратини каже  да су квалитет производа и строго поштовање високих стандарда на првом месту, што обезбеђује пласман целокупне производње на најзахтевнија тржишта попут Француске и Јапана.

Нешко Миловановић, амбициозни млади технолог са знањем и искуством, планира проширење производње већ на јесен. Верује да уз субвенције и другу помоћ државе, као и природне услове, с каквим располаже краљевачки крај и највећи део Србије, улагања у пољопривреду могу бити исплатива и сигурна у дужем временском периоду.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи