Први брод под српском заставом

Први брод под српском заставом и називом "Србија" запловио је 30. априла 1883. године пет година након његове наруџбине. Милош Обреновић је ангажовао грка капетана Николу Кефала, а брод је коштао 5.000 талира и изграђен је у бродоградилишту Дубравица недалеко од Смедерева. Његову реплику направио је смедеревац Златко Пајић.

Истраживачки рад на прикупљању цртежа и детаља око брода "Србија" трајали су две године. Бечки архиви и британска литература били су главни извори и информације о броду, јер у српским архивама има јако мало података о пловилима из 17., 18. и 19. века.

Златко Пајић је по образовању авио инжењер, а у својој колекцији има само два авио модела. За овај хоби треба много стрпљења и прецизности.

Златкова радионица смештена је на кухињском столу. Ту су прибори алати и одабрана музика. Озбиљна реплика захтева много времена, али и од необичних материјала настане брод.

Један од модела бродова, највероватније брод "Србија" могао би у скорије време да постане препознатљиви сувенир Града Смедерева.

Сувенир би био доступан свима а за праву реплику брода потребно је и до 1.000 сати рада, а за оне који би га хтели у својој колекцији и доста пара.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 4623- 135

број коментара 0 Пошаљи коментар