Изложба посвећена животу и раду Николе Тесле

Поводом 16 деценија од рођења Николе Тесле, ученици и професори шабачке Школе примењених уметности су годину дана истраживали и припремали изложбу "Луча" посвећену његовом животу и раду. Њихова уметничка решења, приказала су Теслу, не само као научника, већ и љубитеља поезије, филозофије и птица.

На часовима практичне наставе, Марија Спасојевић, гравуру на стаклу, радила је  два месеца. Теслина свестраност била је њена инспирација.

"Никола Тесла ми није био само инспирација по његовим изумима и радовима, него ми је био инспирација, он као личност који је пуно допринео свету", каже Марија Спасојевић, ученица.

Тесла је писао и волео поезију а са стиховима Јована Јовановића Змаја, дружио се и у Америци.

"Змај је њему у част написао катрен, Тесла је био јако дирнут и рекао је да је у Америци, када му је било најтеже, он се присећао своје домовине, баш кроз Змајеву поезију и тада је обећао да ће Змајеву поезију превести на енглески језик што је касније и урадио", каже Ђорђе Мијаиловић, ученик.

Оригинална хаљина од белог папира, подсећа на голубове које је Тесла волео и хранио, а накит на његове проналаске.

"Иако су радови конкретни, они ипак траже пажњу посматрача да траже одређене углове из којих ће их посматрати, да их додирују, да осете текстуре и различите ликовне вредности", каже Драгана Малишић Марковић, професор.

Различитим материјалима и техникама, од калиграфског текста, слика, до рељефа и инсталација, ученици свих образовних профила Школе примењених уметности, приказали су снажну везу измедју маште и талента, науке и уметности.

"Тесла је значајан не само у научном и технолошком свету, него посматрано кроз шири, културолошки и друштвени аспект, он је бескрајно инспиративан за све уметнике света, па тако и за наше ученике", каже Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.

Најуспешнији човек у животу је онај који остварује највећу срећу кад може да каже, завршавајући свој дневни посао, да је учинио најбоље што је могао за свог ближњег" - говорио је  Никола Тесла.

Снагом талента и сензибилитета, део његових мисли и иновација, као пример и поруку будућим ученицима школе, Шапчани су  пренели на платно и папир и исклесали  у камену.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи