Отворен Музеј пиварства у Панчеву

Немачки амбасадор Аксел Дитман отворио је у Панчеву Музеј пиварства, у старој згради која је некада припадала породици Вајферт. Посетиоци ће моћи да обиђу постројења из 19. века и чују причу о некада значајној грани индустрије у Панчеву.

Интересантну причу о породици Вајферт и прављењу пива у 19. веку посетиоци Панчева могу да чују у старој пивари, која је коначно отворена за посетиоце. Музеј је свечано отворио немачки амбасадор.

"Ово је прилика да се види како се некад, али и данас, сарађивало у Европи. Пиво је прављено по чешкој рецептури, Вајферт се образовао у Немачкој, а коришћене су сировине из Србије. Сарадња постоји и данас - рецимо, недавно смо основали српско-немачку привредну комору", рекао је Аксел Дитман, амбасадор.

Бригу о старом здању, које је под заштитом државе као споменик културе, преузело је Удружење грађана "Музеј пиварства", које жели да у потпуности обнови комплекс до датума када ће се обележавати 300 година од оснивања фабрике.

"Желимо да до 2022. године обновимо све делове зграде, да то буде један мултифункционалан објекат, са профитабилним и непрофитабилним делом, са простором за културна дешавања", каже Синиша Јанковић из Удружења "Музеј пиварства".

Пре годину дана почела је и занатска производња неколико врста пива, капацитета до 500 литара по смени.

"У Вајфертово време се пиво другачије производило него данас код нас. Само је јачина отприлике иста", каже Братислав Стојановић,технолог пиварства.

За обнову старе пиваре потребан је огроман новац, који Град не може да обезбеди сам. Зато ће се наредних година конкурисати за фондове Европске Уније.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво