Дечји мајски ликовни салон у Краљеву

У галерији Народног музеја Краљево отворен је Дечји мајски ликовни салон. На конкурску за 42. по реду салон, није било задатог тематског ограничења. Идеја је била да се надареним ученицима пружи прилика да потпуно слободно изразе свој таленат и креативност у области ликовног стваралаштва.

Једини услов био је да ликовни педагози краљевачких основних школа одаберу најбоље радове својих ученика, настале на часовима ликовне културе током школске године. Заступљене су све технике на папиру, а право учешћа имали су ученици од 5. до 8. разреда.

На конкурс и пред жири који су чинили академски сликари Светлана Јевтић и Ненад Димитријевић и историчар уметности Надица Лишанин, пристигла су 524  рада из 16 основних школа са подручја града Краљева. Узимајући у обзир идејно и креативно решење, као и оцену квалитета ликовних и естетских вредности и формално-техничких елемената,  жири је за излагање одабрао 275 најуспешнијих радова.

Уз образложење да се као најуспешнији због аутентично дечјег ликовног језика при обликовању теме и јединствених естетских вредности које се препознају у ликовном решењу,  жири је главну награду „Милорад Михајловић",  доделио раду Николине Малобабић, ученице 8. разреда основне школе "Вук Караџић" из краљевачког насеља Берановац.

Девет равноправних награда добили су ученици: Андреа Лешевић, В разред о.ш."Светозар Марковић", Марина Еминова, осмог разред Школе за основно специјално образовање "Иво Лола Рибар",  Јован Марковић осмог разред о.ш. "Свети Сава" Рибница,  Анђела Грбовић, петог разред о.ш. "Вук Караџић" Берановац,  Стефана Шковрић, петог разред о.ш. "Димитрије Туцовић",  Миња Младеновић, шестог разред о.ш. "4. краљевачки батаљон",  Катарина Главчић, седмог разред о.ш. "Милун Ивановић" Ушће,  Лука Миладиновић, шестог разред о.ш. "Доситеј Обрадовић" Ратина и Никола Гавриловић, шестог разред о.ш. "Вук Карџић" Рибница.

Награда за најбољу селекцију ученичких радова додељена је Биљани Ђукић, ликовном педагогу о.ш. "Свети Сава" Рибница, а награду за најуспешнију школу у области ликовног образовања добила је о.ш. "Светозар Марковић".

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво