У Содерце сви су добродошли

Мештани села Содерце код Врања сваке године организују акције прикупљања крви, константно се прикупи до 60 јединица крви. Долазе им гости, хуманитарни људи који редовно дају крв, Содерчани их дочекују музиком и окрепљењем.

Са једне стране град и индустријска зона, са друге Копнена зона безбедности и пусте махале. Село Содерце је на два километра од Врања, и та два километра пута су сада под асфалтом.

"У селу имамо два механичара, једног ауто-лимара, а ови други су у Врању, који раде у фирмама", Градимир Стојановић из Содерца.

Пољопривреда је основно занимање. Производе пласирају тржишту на врањским пијацама. Стојановићи су имали 30 крава, сада имају девет, уложили су и у засаде малине.

"Једне смо садили на 30 тона по хектару, друге на 20 тона", каже Љубомир Стојановић, пољопривредник, "ако то буде како треба биће профита, на 200 динара да падне цена па може, уз велико улагање."

Желе да се за њихово село чује, и да помогну. Акцију добровољног давања организују у дворишту манастира. Долазе гости, пријатељи, хумани људи.

"Једна јединица крви, један спашен живот, то је основна мотивација свега", Предраг Станковић, удружење "Од срца",Телеком Србија.

Према речима Саше Стаменковића, из удружења добровољних давалаца крви у Полицијској управи, за десет година прикупљено је 10,5 хиљада јединица драгоцене течности.

"Имамо проблем са А позитивном крвном групом, тако да овакве акције увек добро дођу", истиче др Владислав Станковић, из службе Трансфузије крви.

Прилозима мештана обновљен је и манастир Светог Симеона, из 13 века. Направљени су конак и звоник, уређена је околина манастира.

rts.vranje@rts.rs

број коментара 0 пошаљи коментар