Јанковци одиграли "Вајберче из Фејсбуковца"

У Години књиге, ђаци шабачке Основне школе "Јанко Веселиновић" књизи и школи одужили су се позоришном представом "Вајберче из Фејсбуковца".

"У част Године књиге и сваког нашег основца настала је бајка Вајберче из Фејсбуковца", пише на позивници за представу којом су премијерно у позоришту прославили 123. године од уписаног првог основца у школу "Јанко Веселиновић".

Учитељица Татјана Поповић, позната по креативном раду са децом окупила је својих 28 

ђака, сада највише "седмака", написала текст и припремила представу посвећену српским бајкама. Ликови у представи су Стамена, Сребренија, Милунка, Видоје, Станоје, Радоје...

Глумцима није било тешко да после часова вежбају за представу: кажу, све може да се стигне и да се научи - и редовно градиво и текст. Навикли су, још од првог разреда, да са својом учитељицом увек нешто припремају и увек се радују њеном новом и занимљивом тексту.

"Ово је представа састављена из многобројних бајки", каже  Катарина Видић, ученица седмог разреда ОШ "Јанко Веселиновић", "али не оним бајкама као принцезе, него нашим српским бајкама. Ја глумим бабу и улога ми се много свидела."

Ћаша Ху глуми српског јунака из бајке "Аждаја и царев син". Иако није читао бајку, зна да је добра: "Глумим улогу и свиђа ми се."

Лакше је бити глумац него ђак, каже Лука Којић, ученик шестог разреда, који глуми Вајберче:

"Није толико лако бити ђак, само треба да се учи. На пробама се добро забављамо, правимо лапсусе али нема везе... У школи смо укочени и плашимо се шта ћемо рећи, а овде нема тога."

Овакав рад са ђацима важан је због развијања заједништва, сматра Татјана Поповић, професорка разредне наставе у ОШ "Јанко Веселиновић":

"Првенствено је важан због заједништва, због одговорности коју стичу у оваквом раду, ове даске које живот значе њима су увек изазов и они су на крају поносни што се појаве на бини и неки однос према наставницима се продубљује и постаје много искренији него само када је то креда, табле, клупа и оно што школа носи."

Буран аплауз одзвањао је у позоришту у част "Јанковаца". Уз представу, школа је дан обележила и признањима за знање. На такмичењима из физике, математике, биологије, хемије, српског језика, историје, географије, рецитовања, спорта и познавања саобраћаја освојили су бројна признања.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара