С речником на пашу

Миодраг Лилић Шиља, највећи и најпознатији фармер на Старој планини, сматра да је сточарство једна од најпрофитабилнијих грана у Србији. Ових дана своје стадо проширио је са двадесет говеда расе ангус које је купио у Немачкој. А како се споразумева са њима?

Немачки речник у руке, па на пашу. Овако, помало у шали Миодраг Лилић Шиља, најпознатији пиротски фармер комуницира са кравама и биковима које је купио у Немачкој:

"Лакши ће бити период прилагођавања тих крава да помало сарадници и ја знамо немачке речи, како бисмо им помогли да лакше прођу тај период."

Двадесет говеда расе ангус успешно се прилагођава суровим старопланинским условима. Добро су поднела пут од неколико хиљада километара и обавезну изолацију.

Мирослав Јончић каже да их је лако чувати и да је стадо мирно. Увозом говеда из Немачке, фармер Миодраг Лилић, желео је да унапреди расни састав својих грла. Он тврди да се оваквим начином узгоја остварују огромне уштеде:

"Оно што крава овакве товне расе кошта у штали, овде је то тридесетак пута јефтиније. Значи један дан у штали кошта као један месец на пашњаку."

Лилић се сточарством бави више од 25 година. Тада је напустио државни посао у Београду и дошао на Стару планину. Данас има више од 300 коња и говеда и две стотине оваца. Каже да су сада идеални услови за бављење сточарством:

"Свака инвестиција у овчарству се исплати само кроз субвенције за мање од једне године. То је брзо и коректно. Што се тиче говедарства, то је краће од пет година."

Хиљаде напуштених хектара државних и приватних пашњака на Старој планини, огроман је неискоришћени потенцијал. Због тога Миодраг Лилић поручује младим људима да се уз много рада од сточарства може веома добро живети.

rts.pirot@rts.rs

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво