Ускршњи фестивал у Босилеграду

Међународни дечји ускршњи фестивал у Босилеграду налази се на мапи европских фестивала и од прошле године носи етикету Европске асоцијације фестивала.

Већ 23 године у Босилеграду се одржава Међународни ускршњи фестивал на којем учествују деца из Србије, Бугарске, Молдавије, Македоније... Богат програм током пет дана представља прави празник за цео град.

Великден - Ускрс на бугарском језику - празник је коме се деца свуда једако радују. Док чекају да почне дефиле, деца из бугарског града Самокова поправљају мурал настао поводом великог ускршњег фестивала у Босилеграду.

"Самоков је шездесет километара удаљен од Софије", објаснила је Александра, "трећи пут долазимо у Босилеград и много нам је лепо."

Њена суграђанка Светлана каже да се и код њих празник прославља на исти начин, са родбином, али да немају такмичење у туцању јајима.

Више од пет стотина учесника дође сваке године на Фестивал којем се једнако радују домаћини јер деца из различитих земаља спавају код својих вршњака из Босилеграда.

Према речима организатора Александра Димитрова, у дане Фестивала живи цео Босилеград, и сви здушно помажу организацији.

Из далеке Молдавије, где постоји велика бугарска заједница, до Босилеграда путује се више од 24 часа, али то деци није проблем.

Елена из Молдавије долази други пут: "Много ми се све допада, имам пуно пријатеља из других земаља са којима комуницирам целе године."

Као и претходних година, склопљена су нова и учвршћена стара пријатељства, најважније је што су се Ускрсу поново сви заједно радовали.


rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво