Од врата до врата за уштеду огрева

Више од милион домаћинстава у Србији (41%) за грејање користи дрво. У оквиру пројекта "Ефикасно коришћење огревног дрвета у домаћинству", у Ужицу је у току кампања "Од врата до врата" којом се грађани информишу о правилном и ефикасном коришћењу огревног дрвета.

После испитивања више од четири хиљаде домаћинстава и трогодишњег рада на едукацији грађана, сарадници ГИЗ-овог пројекта, недавно су кренули у кампању "Од врата до врата", покушавајући да промене устаљене навике становништва.

"Дрва набављам кад стигнем у току године, углавном касним, закасним па буде некад и у јесен", каже Ужичанин Миодраг Марић, "а знам да би требало раније у пролеће да се
осуше."

На селу има и других радова, истиче Златан Милосављевић из Кремана. "Кад површим све радове онда крећемо на дрва. Најбоље би било кад би могло одма’ али не може, стално нешто
искрсне."

Од 2.400 планираних домаћинстава, овом кампањом која указује на предности набаке огревног дрвета одмах по завршетку грејне сезоне, биће обухваћено и готово хиљаду сеоских домаћинстава.

"Главни разлог кампање на селу је тај што већина домаћинстава у селу и зими и лети користи огревно дрво и мора се узети у обзир већа потрошња огрева и по јединици површине него у граду", каже Иван Станисављевић, шумарски инжењер, "а на овај начин, прихватањем савета могуће је уштедети и до 20 процената огрева."

И све до сада учињено - радионице, семинари, подела флајера, даје резултате, али како кажу, директан контакт је још један корак ближе циљу - смањењу потрошње огревног дрвета и загађења ваздуха у граду.

"На овај начин се сваком домаћинству приступа појединачно, свако излаже своје проблеме које у разговору решавамо", објашњава сарадник у пројекту Душко Станић. "Свако има своје недоумице и питања која се тичу само њега."

"Оно што је остварено од ефеката до сада, то је да је кампања, тема овог пројекта постала препознатљива у кампањи од врата до врата", каже Ђорђе Марић. "Ми већ видимо да људи знају за ефикасно коришћење огревног дрвета у смислу топлотне енергије али нарочито везано за загађење ваздуха у граду."

Почетно анкетирање Ужичана показало је да само 19% становништва огрев правилно складишти и купује на време. Да ли мењају навике, знаће ће по завршетку ове кампање и новог истраживања планираног за почетак идуће године.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво