Припреме за Туцанијаду у Мокрину

Светско првенство у туцању фарбаним јајима, такозвана Туцанијада, одржава се у Мокрину на Васкрс, првог маја. Припреме такмичара одавно су почеле.

Породица Терзић је у неку руку заштитни знак мокринске Туцанијаде. Саво Терзић, учесник свих досадашњих такмичења, од почетка године прегледао је више од пет хиљада јаја, што у свом кокошињцу, што код родбине и пријатеља.

Два пута је био светски првак, а неколико пута освојио је друго или треће место. Истиче да је за чврстину јајета потребно да се кокошке хране природно, без концентрата, а чврстина љуске процењује се куцкањем о зубе:

"Што је звук оштрији, јаје је јаче, а кад је туп значи да је љуска мекша."

Савин син Живица годинама је председник или члан комисије Туцанијаде:

"Правила се не мењају, ево, пуних 26 година. Још при предаји јаја такмичарској комисији она се контролишу, а победничко јаје сече се на пола. Половину јајета поједе победник, а другу судија, па ком опанци том обојци."

Савина кћерка Кристина била је јуниорски првак света, а супруга Даница, која прави чувени мокрински сир, више гунђа него што подржава такмичарске активности чланова породице. Каже да укућане тера да иду бирати јаја, кад се размишља у такмичарском смислу:

"А, понекад помислим, боље је да су код куће и раде нешто корисније, јер ја намирујем стоку и обављам све друге послове."

Сваке године за Туцанијаду се пријави између 150 и 200 такмичара из разних крајева света, а рачуна се да вредне мокринске домаћице за Васкрс офарбају најмање 150 хиљада јаја.

rts.kikinda@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво