Чувари традиције у Ражани

У општини Косјерић посебну пажњу посвећују очувању традиције и обичаја Западне Србије. Тако је било и у школи у Ражани, у којој је последњи дан пред ускршњи распуст протекао у знаку највећег хришћанског празника.

Час народне традиције ученици издвојеног одељења основне школе "Мито Игумановић" у Ражани одржан је у духу предстојећег празника.

Велики петак је дан када се боје и украшавају ускршња јаја. На часу народне традиције деца уче да је најздравији начин бојења у луковини.

"Трудимо да активности буду изведене на практичан начин", каже учитељица Драгана Миливојевић, "наравно радимо на очувању народне традиције и у школи, и са родитељима код куће."

Тако је случај и са учеником Милошем Јовановићем који, иако наставу похађа у школи у Парамуну, понекад дође на час народне традиције у Ражани.

Према речима Милана Ђукића, учитељ школе у Парамуну, Милош је једни ђак, алиће ускоро у школу кренути и  његове сестре и брат.

Често учитељ свог јединог ученика превезе до куће у Полошници. Ове године породица Јовановић једнаку пажњу мора да посвети  припреми Ускрса и славе Ђурђевдана.

"Сад је најстарији син на распусту", каже Милошева мајка Милка, "он ми је од великог значаја и помоћи, поготово око бебе, која има непуна два месеца."

Душица је пето дете Ненада и Милке, али је сто девети потомак Јовановића, поносан је отац, који каже да су то једина деца у том селу. Живе од малина, наднице и сељачких руку, јер због двадесет хектара земље немају право на дечји додатак. Најважније је здравље, али и, како каже Ненад Јовановић, да се млади не плаше живота на селу:

"Да остају на селу, да заснивају породицу, да имају што више деце, јер су децанајвеће богатство."

Ова велика породица живи у тридесет квадрата, али планирају да дограде кућу претка који је оставио у аманет да се огњиште не угаси. Милош каже има посебну ускршњу жељу -  да добије још једну сестру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи