Ускршња чаролија

Малишани који живе Дому за незбринуту децу "Христина Маркишић" у Алексинцу, дружили су се са децом из Ромског удружења Хуман из тог града, која су вршњацима приредила Ускршњу представу. У Дому, осим деце без родитеља, свакодневно долазе и малишани са инвалидитетом.

У дому у Алексинцу живи четрнаесторо деце без родитељског старања, а петнаесторо
 малишана са инвалидитетом родитељи доводе сваког дана на неколико сати
 учења и дружења.

"Значи им пуно зато што се друже са осталом децом која немају сметње. Те радионице помажу тој деци, сада су фарбали јаја, за Нову годину китили јелке", кажу у Удружењу.

Њима пуно значе ове манифестације, овде вежбају, играју се са другом децом Домска заједница, у сарадњи са Ромским удружењем "Хуман" из Алексинца, организује овој деци приредбе уочи сваког празника. Тако је и ове године.

"Тренутно смо радили пројекат Ускршње чаролије, овде у дому са децом за сметњу у развоју, укључили смо специјалну школу и децу из ОШ "Јован Јовановић Змај" из Алексиначких рудника. Наши ученици извели су представу Снежана и седам патуљака, и после представе су подељени пакетићи и фарбана јаја", каже Ивана Османовић, председница Ромског удружења "Хуман".

Рекреативне наставе, културне и спортске манифестације, само су неке од акција у којима ова деца учествују.

Јасмина Николић директорка Установе за децу и младе "Христина Маркишић" у Алексинцу каже да се запослени на све начине труде да деца пронађу себе у некој области.

"Ми смо установа која пружа услугу домског смештаја, што значи да деца овде живе, деца и млади са тежим и тешким сметњама и деца и млади без родитељског старања", каже она.

Дом "Христина Маркишић" у Алексинцу има тринаесторо запослених, али је само један терапеут.

"Другачији начин рада се не може спровести са њима зато што су превасходно интелектуалне сметње, али и све остале сметње код њих заступљене", каже Драган Стипчић, професор физичког васпитања.

Малишани из дома наставиће да се друже са својим вршњацима, јер како кажу у дому, сарадња са удружењем Рома је на обострано задовољство.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво