Награда за ужичку Економску школу

Ученици ужичке Економске школе, на Међународном сајму виртуелних предузећа у Пловдиву - у конкуренцији 115 школа из Бугарске и земаља у окружењу - освојили су друго место у категорији за најбољу презентацију свог предузећа.

На 19. Међународном сајму у Пловдиву, на коме се бирао набољи штанд виртуелног предузећа, најбољи пропагандни материјал, презентација и промотер, ученици ужичке Економске школе били су једини представници Србије.

Њихово, виртуелно предузеће за производњу и промет органске хране BioFoodies, постоји већ три године, иза себе има више домаћих и интернационалних сајамских наступа, дванаесторо запослених, ученике Економске школе који су, применивши научено, стигли до награде у категорији за презентацију предузећа.

"Најважнија је била комуникација и усклађеност између нас", каже Ивана Васић, ученица 3. разреда ужичке Економске школе, "и тимски рад који смо установили када смо кренули."

"Истражили смо тржиште и дошли смо до податка да је органска производња делатност будућности", каже Иван Карајичић, "сматрамо да ћемо на овај начин моћи да освестимо доста људи о важности органске хране."

За успешан наступ на Сајму виртуелних предузећа која осим протока новца и робе у потпуности симулирају рад предузећа, кажу, пресудан је тимски рад али и практична примена наученог.

Дарја Ђокић, ученица трећег разреда, каже да су им у припремама помагали професори.

"Све што научимо овде из економије, права, енглеског, пословне економије, све то се своди у пословање предузећа", истиче Марко Арсенијевић, "сам тимски рад нас који чинимо предузеће, све то склапа целину од које се може очекивати успех."

С наградама свакако али и без њих, учешће на сајму за ове, будуће економисте различитих профила, има вишеструки значај.

"Када ми причамо са њима, када они раде то на мисаоном нивоу, то иде тешко, али када деца то осете, када виде како склопити уговор, како урадити фактуру, они схвате ста се то учило, говорило", објашњава Мирјана Марјановић, професорка економске групе предмета. "Ови сајмови су конкретизација или сумирање више предмета и практична примена знања из свих предмета."

Љиљана Максимовић Рубежановић, професорка економске групе предмета, каже да су ученици "сами осмислили све што је требало и видели су шта су им пропусти јер су успели да се упореде с неким другим предузећима која су се појавила, то је за њих једно драгоцено искуство".

До краја школске године, кажу настојаће да поправе неке пропусте у раду свог предузећа, обезбеде учешће на новом сајму и припреме се за упис на факултет.

rts.uzice@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво