Понор добио водовод

Вишедеценијски проблем водоснабдевања мештана Понора, код Пирота, решен је изградњом водовода. За изградњу водоводне мреже у дужини од 8 километра, општина Пирот издвојила је 20 милиона динара.

Три генерације породице Цвејић, из села Понор, коначно су дочекале, да на чесми наточе воду.

"Вода је одлична, градска вода. Чекали смо је годинама. Педесет посто мештана је морало да се исељава у Пирот, због воде, сада се враћамо и ја сам један од њих", каже Драган Цвејић, село Понор.

Понорци могу да одложе канте, кофе и флаше са којима су свакодненвно ишли до цистерне, како би имали воду, бар, за најосновније потребе. Од 1975. године мештани овог села чекали су цивилизацијску тековину - водовод.

"То је била мука, кад дођеш од њиву и немаш воду да се умијеш. А, сад, улазиш у кућу и има вода да се умијеш. Чекамо од бога да падне киша и да имамо воду. Балони, флаше, шта ли све нисмо имали. Сад немам речи, ово је једини спас. До скоро смо имали бурад, ево и сад чувам флаше. Два, три дана, како је пуштена градска вода. Сад имамо воду довољно, има притисак и сад је решено питање", кажу мештани.

Понор је прикључен на градски водовод и то је осамнаесто село, чији је водовод у систему ЈП "Водовод и канализација".

"Нису имали проблем само мештани, него и Водовод. Ми смо морали сваког дана, по две цистерне да дотерамо, по јако лошем путу, да их улијемо у резервоар и на тај начин ублажимо несташицу воде. Село Понор је било једино село у пиротској, које није имало довољно воде", каже Зоран Николић, директор ЈП "Водовод и канализација".

Понор је село са 300 становника. Има доста младих људи, који су одлучили да остану. Пре неколико година, Понор је добио нову школу, сада водовод. Остаје је још да им се поправи пут до села и како сами рекоше, неће имати ни један разлог да одлазе из свог родног краја.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво