Потапање ваљевске Грачанице спасава неколико општина

Услед пуњења акумулације Ровни и великих падавина које су подигле ниво будућег вештачког језера, поплављена је ваљевска Грачаница, црква из 15. века. То је изазвало поновне протесте верника, грађана и појединих удружења који се противе потапању манастира. Они од државе траже да се акумулација испразни.

Током пробног пуњења акумулације Ровни и услед обилних падавина вода је ушла у манастир Св. Архaнгела Михаила у Тубравићу код Ваљева, познат као ваљевска Грачаница што је изазвало поновне протесте верника, грађана и појединих удружења.

Миодраг Марковић,директор ЈП "Колубара" Ваљево које води инвестицију, каже да је "акумулација Ровни државни пројекат, један од најважнијих у Западној Србији у који је уложено скоро 80 милиона евра. Било какав покушај пражњења акумулације је немогућ из више разлога. У акумулационом језеру налази више од 12,5 милиона кубика воде, која је заустављена циљано да би се спречио поплавни ударни талас према Ваљеву:

"Пражњење није чак ни предвиђено да се ради тако да смо ми током пројектовања и пуњења акумулације предвидели и потапање цркве."

Основни предуслов за изградњу акумулације Ровни био је споразум за црквом о измештању ваљевске Грачанице, потписан још пре 25 година.

У међувремену, измештање Грачанице није било могуће због материјала од којег је сазидана, па је 2003. године владика шабачко-ваљевски Лаврентије дао сагласност за потапање цркве и размену непокретности, изградњом нове цркве изнад акумулације.

Ваљевска епархија апеловала је да се акумулација не пуни до пројектованог врха, како би се спасла црква.

Тим поводом огласио се и патријарх српски господин Иринеј, који је у посети Аустралији. Он је рекао да је добро што се угрожене светиње премештају на друго место како би се сачувале:
„Тако је премештена и ова, тако су премештени и други манастири. Владика Лаврентије је о томе размишљао и он је одлучио и дао сагласност да храм буде потопљен, али под условом да буде изграђен на новом месту. И, колико ја знам, изграђена је нова Грачаница, али народ навикао на ту светињу, тешко се мири. Врло мучно и тешко је али дешавало се то и у прошлости, биће тога и у будућности, тако да је Црква ипак - имајући у виду потребу народа - дала сагласност да се то уради."

"Сви уговори које смо потписали са Српском православном црквом", наглашава директор ЈП "Колубара" Миодраг Марковић, "у потпуности се поштују. Прошле године, у октобру, премештене су све покретне ствари и црквени мобилијар из ваљевске Грачанице у новосаграђену цркву. Значи, сваки детаљ, под стручним надзором Завода за заштиту споменика културе, све иконе, иконостас, све покретне ствари, све је пренето у нову цркву."

Надлежни тврде да ће акумулација Ровни убудуће спасавати Ваљево и низводне општине у сливу Колубаре од великих поплава.
,

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво