Дечји музеј интересантан и родитељима

У приземљу Музеја науке и технике, налази се Дечји музеј са преко 150 експоната, тј. играчака, направљених у периоду од 1920. до 1970. године. Већина играчака је плански откупљена за музеј, а многе су овде стигле и као поклон разних дародаваца.

Малишани и њихови родитељи у Дечјем музеју могу видети лутке, аутомобиле, плишане меде, металне и дрвене играчке и музичке кутије старе и преко стотину година.

Ово није класична поставка, кажу у музеју, јер је висина постамената прилагођена просечној висини деце.

"Дечји музеј отворен је у марту 2012. године. Састоји се од две целине: Дечјег музеја и музеја играчака. У првој целини је представљен део фонда Музеја из Збирке играчака. Другу целину чини интерактивни део поставке кроз примену нове технологије под називом Проширена стварност", каже Иван Станић, Дечји музеј.

Најстарија играчка је-коњић за љуљање из 19. века. У себи нема ниједну металну конструкцију. У потпуности је направљен од дрвета преко кога је налепљен папир у боји.

"Тренутно на поставци се може видети преко 150 експоната-играчака из раѕличитих временских периода, од 1920 - 1970. године. Ту су лутке, аутомобили, плишане меде, металне механичке играчке на навијање, дрвене играчке, музичке кутије, модел парне машине, модел железничке станице", каже Иван Станић, Дечји музеј.

Ипак, изложба старих играчака, много је интересантнија родитељима, него деци. Они се, кажу у музеју, подсете свог детињства, док је најмлађима знатно занимљивији интерактивни део поставке.

У оквиру Музеја налази се и Научни центар у ком се организују и многобројне радионице, где деца сама реализују експерименте, дискутују и стичу нова знања из науке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво