Лов на каменовску бакарну лисицу

У Каменову код Петровца на Млави одржана је двадесет трећа ловно-туристичка манифестација, која је окупила више од три стотине ловаца из Србије и региона.

Каменово код Петровца на Млави познато је као село пчелара, али има и дугу ловачку традицију. Већ 23 године овде се организује Лов на бакарну лисицу, републичка манифестација.

 

Али зашто је каменовска лисица баш бакарна? Петар Караџић, председник ловачке секције Каменово каже да је манифестација добила име по томе што су се у овом крају својевремено налазили рудници бакра, па им је било занимљиво и да лисицу назову "бакарном".

Ловци распоређени у више група у околини Каменова лисице су покушали да надмудре системом хајке и чеке, не би ли их истерали из јазбина.

За лију важи прича да је лукава зверка, али откуд јој баш та карактерна особина? По мишљењу Зорана Лазића Лазе, ловца из Дубравице, лисицу одликују добар њух, добар вид, одличан слух и надасве опрезност. 

Док су се ловци надмудривали с лисицама, у Каменову се крчкао ловачки гулаш, како би ловци по повратку с напорног терена повратили изгубљену енергију.

С обзиром на бројно стање и борбену опремљеност ловаца, лисице су се изгледа показале као бољи тактичари, иако су имале неколико губитака. А на погрешном месту у погрешно време задесио се и један шакал.

Ипак учесници каменовског Лова на бакарну лисицу кажу да сам одстрел није приоритет на оваквим манифестацијама већ, пре свега, дружење. У Каменово долазе ловци из Републике Српске, Војводине и других крајева Србије, а њима у госте такође одлазе Каменовци.

Управо тако је и завршен 23. Лов на бакарну лисицу - уз песму и дружење. Специјални гост била је легендарна ТВ новинарка Косара Балабановић, која је овом приликом проглашена почасном мештанком Каменова, јер је пре више од четири деценије из овог села започела емисију "Знање имање".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво