Горану Ђорђевићу награда "Миодраг Драганић"

Овогодишњи добитник награде "Миодраг Драганић" за стваралачки допринос српској култури и књижевности је песник Горан Ђорђевић из Смедерева. Његове песме се налазе у више од 20 антологија и преведене су на 16 светских језика.

А награда која му је уручена носи име једног од пионира српског издавалаштва. У његовом царству речи посебна драгоценост је Патријархова Библија. Иако је због операције срца, морао да одмара, каже да његова пера нису стала.

Носиоци ове награде су и Зоран Богнар и Добрица Ерић, а он тврди, да му је баш ова по много чему најважнија. Као подстрек, као потврда, као наставак идеје на којој су заједно радили.

Ђорђевић је за издавачку делатност "Драганић" приредио сабрана деле Васка Попе, у две књиге, где је приближио Попину идеју о модерној српској поезији.

Један од основача и дугогодишњи директор фестивала Смедеревска песничка јесен, труди се да лепоту писане речи пренесе на младе људе, не као доктрину већ као уметност. Награда за допринос српској књижевности уручена му је у Библиотеци града Београда.

rts.smederevo@rts.rs
+381 26 227 065

број коментара 0 Пошаљи коментар