Руским возовима пругом Панчево-Зрењанин-Кикинда

Предузеће "Србијавоз" је спремно да два од 27 руских возова упути на пругу Панчево-Зрењанин-Кикинда и линију градског воза који би повезивао седам станица у Зрењанину и Новом Бечеју. За овај пројекат локалне самоуправе Средњег Баната треба да усвоје ребаланс буџета и одвоје новац за субвенционисање железничког превоза.

Село Орловат је железничко чвориште Средњег Баната, али је последњих десет година недовољно искориштено. Пруга ка Новом Саду није у функцији, а путнички воз Панчево - Зрењанин саобраћа три пута дневно.

Драгомир Ковач, мештанин Орловата каже да би требало да имају сигуран полазак воза, јер путници из овог села имају доста проблема пошто им је лош и аутобуски превоз.

"Путници не би морали да стопирају или да користе такси. Имамо нередован аутобуски превоз, а воз који тренутно саобраћа зна да одвезе путнике, али се не врати због квара", каже Ковач.

Да би у Орловату и другим селима више путника улазило у воз, потребно је обновити возна средства и кориговао ред вожње, слично као што је урађено у Вршцу. За тако нешто Србијавоз нуди руске возове, који би могли да почну саобраћај до средине године.

"То су савремена возна средства по највишим стандардима. Ми бисмо могли да обезбедимо редовност превоза, а обавеза општина је да субвенционише део превоза и да предложи одговарајући возни ред", каже Весна Брајовић, извршни директор "Србијавоза".

На седнбици савета Средњобанатског округа основна тема била је побољшање железничког саобраћаја у Банату. Поправка пруге кроз Банат је следећи корак, који се очекује.

"Сви инвеститори који нам долазе у Средњи Банат прво питају у каквом је стању железничка пруга. План нам је да припремимо пројекат којим би се реконструисала банатска пруга на којој је комплетна петрохемија Србије", каже Душан Шијан, начелник Средњобанатског округа.

Колико би железнички превоз значио за мештане насеља уз пругу показује цена месечне карте. Например од Новог Бечеја до Зрењанина возом кошта 1.536, док је аутобуски превоз 8.800 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи