Кикиндске сове неће морати да отимају туђа гнезда

Сове ушаре, симпатичне и корисне грабљивице које се хране глодарима, не граде гнезда него заузимају туђа. Због тога су Кикинђани, чији је град највеће зимовалиште ових сова на свету, одлучили да им поставе еколошке кутије у којима ће моћи да се гнезде.

Двадесет вештачких гнезда поставља се у крошњама стабала на кикиндском тргу, пре свега, ради лакшег праћења гнездеће популације и саме безбедности сова ушара. Ову акцију локалне самоуправе и Центра за заштиту сова Србије грађани прихватају са симпатијама.

Кикинђани истичу да на овакав начин "показују да живе заједно са совама, не сметају им и брину о њима".

Новембар се у Кикинди обележава као месец сова и у туристичком смислу ове птице постале су прави бренд Кикинде. Како и не би кад их у самом центру града зна бити и до седам стотина.

Мирослава Крнић из Секретаријата за заштиту животне средине наводи да је један од њихових приоритета промоција еко туризма, привлачење туриста, орнитолога, љубитеља птица и свих оних који су заинтересовани да виде зашто се сове окупљају баш на градском тргу.

За израду еколошких гнезда користи се специфичан материјал направљен од рециклираног тетрапака, а Милан Ружић из Центра за заштиту сова истиче да је апсолутно водоотпоран:

"Нема додатног премазивања фарбом и осталим, а сировина се узима са депонија, прерађује се, па на тај начин и генерално помажемо природи."

Љубитељи сова смислили су како да феномен њиховог највећег зимовалишта приближе, не само Кикинђанима него и целом свету.

"Поставићемо камере које ће надгледати неколико стабала на којима сове зимују и на тај начин ћемо ове птице приближити милионима људи широм света", поручује Ружић. Поред тога, очекује се да крајем идуће године премијерно буде приказан документарац о кикиндским совама који је снимила екипа "One Planet", у продукцији Би-Би-Сија.

Процењује се да ће тај документарац и четвороминутни фрагмент о совама видети око пола милијарде људи, а серија ће се приказати у више од двеста земаља.


rts.kikinda@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво