Бактерије чистачи септичких јама

Село Горобиље познато је у пожешком крају по пољопривредницима и привредницима, али и специфичним чистачима септичких јама. Тај прљави посао одрађује заправо група бактерија, чији ензими разграђују фекалије и отпадну воду претварају у технички исправну.

Када је реновирао домаћинство у родном Горобиљу, Зоран Мићовић одлучио је да систем отпадних вода буде као у Швајцарској или Немачкој. Уместо септичке јаме, купио је колектор који је стигао из драгачевског краја.

"Идеја је била да ових 17 кућа овде, који су у овом засеоку Свилајићи, објединимо и направимо једну микро еко средину. Покушај је тежак, али успело се. Када сам кућу овде реновирао, моју рођену, домаћинство моје, је ли, онда сам дошао на идеју копања септичке јаме. Коштање септичке јаме је равно овоме систему. Значи само једне септичке јаме она кошта око хиљаду еура. Ово кошта отприлике са мање више рада, делова, ово кошта хиљаду еура", каже др Зоран Мићовић.

Отпадне  воде у технички исправну прерађује група бактерија К47, које у потпуности уништавају фекални отпад. За тај процес, неопходан им је ваздух, а температура не сме бити нижа од шест степени.

"Спречава се канал ширења заразе и ове бактерије све поједу. Све живе бактерије, све органске материје, оне у свом метаболичком процесу, као и белоглави суп што самеље све заразе, тако и ове бактерије заврше у крајњој линији излази чиста вода", каже Мићовић.

Еколошки систем пречишћавања, Зоран је поделио са још 16 домаћинстава. Иако су комшије биле неповерљиве, временом су схватили значај бактерија и колектора.

"Решили смо један озбиљан проблем који смо имали стварно. Пошто је равничарски предео, те септичке јаме су нам правиле проблем и загађивале су и ове подземне воде и бунаре ту мало је ко могао да користи", каже Милија Маричић, комшија.

"Добијемо бистру воду, која може да иде, на Институту за ветерину у Краљеву смо је анализирали. Потпуно исправна вода за Мораву, може да се врати, може да се заливају индустријске биљке као паулонија, топола и слично и истовремено сте добили једну чисту и здраву средину у Горобиљу", каже Мићовић.

Највећи број септичких јама и даље загађује животну средину, иако постоји решење. Пољопривредне апотеке углавном располажу стандарним препаратима.

"А то су препарати онако само да се мало врши неутрализација мириса, неутрализација неких можда штетних бактерија у тим отпадима", каже Владе Каранац, власник пољопривредне апотеке у Пожеги.

Бактерије терминатори у Горобиље су стигле преко интернета. Зоран Мићовић каже да литар кошта десет евра, што је довољна количина за процес претварања фекалне у технички чисту воду током целе године.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 12:02)
Popovic Zeljko [нерегистровани]

Gdje kupiti Kolektor.

Gdje mogu da se kupe takvi Kolektori?

(недеља, 16. апр 2017, 21:05)
Stanimir [нерегистровани]

Septička jama

Obzirom da i mi imamo problema sa septičkom jamom,molim vas da konkretnije opišete konstrukciju jame,kapacitet i kvalitet vode koja odlazi dalje prema vodotokovima. Gde se može nabaviti ta supstanca i koliko ide na m3.
Pozdrav!

(понедељак, 16. нов 2015, 17:10)
Бојан из СРН'е [нерегистровани]

Фантастична ствар!

Свака част овом мудром човеку.
Надам се да ће други да се угледају
на овим и технички-еколошким и
економским дивном пројекту.