Краљевчанин открио нову биљну врсту

Краљевачки биолог мр Живко Славковић, иако у пензији и даље проучава, истражује и описује биљну флору Краљева и околине. После четворогодишњег рада са колегиницом Цонком Станков, упоређујући пет врста рода Еригерон, потврдили су нову шесту зељасту биљну врсту коју су назвали Њиварица.

Природа и наука су обележиле читав радни век професора у пензији, мр Живка Славковића, који је упоредо преносећи знање ученицима, истраживао флору овог краја. Ту крај реке Рибнице, мр Живко Славковић, показујући једно од станишта нове зељасте биљне врсте, сматра да је то откриће круна свега што је до сада урадио.

"Ми смо вршили упоређивање репродуктивног органа биљног организма, прашника, тучкова, цветних главица, затим боје величине листова и дошли до резултата, и то је рађено на неколико стотина примерака са различитих биотопа или станишта", каже професор мр Живко Славковић.

Осим ботаничког описа, експериментима су утврдили и лековитост чаја од њиварице.

"Колегиница Цонка и ја смо прво покушали лично да попијемо чај од ње и ништа нам се није десило. Да будем искрен прво смо видели да је козе једу на пашњаку баш као они чобани у Етиопији када су открили кафу. Тај чај није штетан, има боју злата после четири сата стајања, опор је укусан, стеже слузокожу уста и што је још  важно, изузетно добро делује на зубе и десни", додаје биолог мр Славковић.

"До 400 метара надморске висине мозе да успева,не захтева неку негу, не мора да се гаји, има велику биомасу, много семена, распростире се сама, некада је има појединачно, а некада у великим популацијама", каже биолоог Цонка Станков.

Биљка је једногодишња, расте до 90 центиметара висине, отпорна је на сушу. Из рода Еригон у свету има 174, у Европи 20, акод нас са новоткривеном њиварицом, тек шест врста.

Својим колегама и будућим генерацијама остављају да даље раде на уписивању у регистар, али и да проучавају флору на свом подручју, јер то је порука коју је младим нараштајима оставио у својој књизи Јосиф Панчић, јос крајем деветнаестог века.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

  

  

  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво