Краљевчанин открио нову биљну врсту

Краљевачки биолог мр Живко Славковић, иако у пензији и даље проучава, истражује и описује биљну флору Краљева и околине. После четворогодишњег рада са колегиницом Цонком Станков, упоређујући пет врста рода Еригерон, потврдили су нову шесту зељасту биљну врсту коју су назвали Њиварица.

Природа и наука су обележиле читав радни век професора у пензији, мр Живка Славковића, који је упоредо преносећи знање ученицима, истраживао флору овог краја. Ту крај реке Рибнице, мр Живко Славковић, показујући једно од станишта нове зељасте биљне врсте, сматра да је то откриће круна свега што је до сада урадио.

"Ми смо вршили упоређивање репродуктивног органа биљног организма, прашника, тучкова, цветних главица, затим боје величине листова и дошли до резултата, и то је рађено на неколико стотина примерака са различитих биотопа или станишта", каже професор мр Живко Славковић.

Осим ботаничког описа, експериментима су утврдили и лековитост чаја од њиварице.

"Колегиница Цонка и ја смо прво покушали лично да попијемо чај од ње и ништа нам се није десило. Да будем искрен прво смо видели да је козе једу на пашњаку баш као они чобани у Етиопији када су открили кафу. Тај чај није штетан, има боју злата после четири сата стајања, опор је укусан, стеже слузокожу уста и што је још  важно, изузетно добро делује на зубе и десни", додаје биолог мр Славковић.

"До 400 метара надморске висине мозе да успева,не захтева неку негу, не мора да се гаји, има велику биомасу, много семена, распростире се сама, некада је има појединачно, а некада у великим популацијама", каже биолоог Цонка Станков.

Биљка је једногодишња, расте до 90 центиметара висине, отпорна је на сушу. Из рода Еригон у свету има 174, у Европи 20, акод нас са новоткривеном њиварицом, тек шест врста.

Својим колегама и будућим генерацијама остављају да даље раде на уписивању у регистар, али и да проучавају флору на свом подручју, јер то је порука коју је младим нараштајима оставио у својој књизи Јосиф Панчић, јос крајем деветнаестог века.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

  

  

  

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 12. нов 2015, 18:30)
Zoran iz Kalifornije! [нерегистровани]

Pozdrav profesoru..

Ovakvi ljudi su retkost.Imao sam cast pe nekoliko godina,kada sam bio kod svojih u Jagidni da upoznam gospodina Slavkovica! Rodjaci su me doveli, i secam se da smo dugo lutali dok ga nismo pronasli.Toliko saveta i pprakticne koristi od biljaka,pomogle su da danas neke moje tadasnje boljke nestanu! Jos dugo proucavao i cajeve pravio.Pozdrav iz daleke Amerike.

(среда, 11. нов 2015, 23:38)
Dragan,Kraljevo [нерегистровани]

Ocekivano od ovakvog coveka i magistra

Nekoliko puta sam za sebe i moje ukucane od profesora uzimao cajeve, i verujte pomogli su..nije on travar, to je gospodin covek koji je pre svega naucik,i to svoje znanje primenjuje u praksi..vreme provodi skupljajuci biljke,i tacno zna da vam kaze sta je najbolje..Mislim da je ovo za njega mnogo vazno.Odlican prilog, cestitke i novinarki...
Neka nam pozivi profesor Slavkovic..jer znaju oni koje je izlecio,koliko je velik covek.