Прекинута седница шабачке скупштине

Седница шабачке скупштине прекинута је и пре гласања о дневном реду, а наставак заказан за сутра. Председник градског парламента донео је одлуку након више упозорења и одбијања одборника СНС-а да напусти говорницу.

Одборник опозиције тражио је да се хитно разговара о расписивању избора за савет Месне заједнице у Мрђеновцу, што - по његовом мишљењу - није по закону. За председника скупштине процедура и прописи су "испоштовани" а физичко избацивање није желео да примени због ремећења угледа скупштинског сазива и града.

Избори у Мрђеновцу су расписани 1. 10. 2015, након писмено достављене неопозиве оставке пет од седам чланова савета Месне заједнице 29. септембра, и заказани су за 1. новембар 2015. године.

Са већинским подношењем оставки савет се по закону распушта, а председник скупштине доноси одлуку о расписивању нових, што је и урађено. Након тога, два члана Савета МЗ повукла су оставке, што није по прописима, рекао је председник скупштине Шапца Слободан Мирковић.

Одборник СНС-а Блажа Кнежевић је тражио да се седница настави тек када представници скупштине разговарају са представником села који је, како је рекао, започео штрајк глађу у згради општинске управе:

"Ја сам одборник, и мени су се обратили да их заштитим, изборе не треба да се расписују јер
савет месне заједнице постоји у селу."

На конференцији за новинаре, заказаној по прекидању седнице, председник Скупштине је поновио да се мора поштовати кодекс понашања и говора, да се не сме урушавати углед градског парламента, наглашавајући да је одборник Кнежевић већ једном био удаљен са седнице.

За градоначелника Шапца Небојшу Зеленовића, овакво понашање је непримерено, али га не изненађује јер није први пут:

"Урушава се достојанство парламента, одлажу одлуке које су битне за град и грађане. Седница је заказана на време, материјали достављени, присуствовало 67 од 69 одборника и није уложен ни један амандман нити допуна дневног реда."

Седница се наставља сутра, а због заузетости амфитетара биће одржана у сали Културног центра. Одборник Кнежевић не може да јој присуствује.

број коментара 0 Пошаљи коментар