Култура сећања у Шапцу

Споменик жртвама фашистичког терора у Другом светском рату, постављен на новом тргу у Шапцу, плод је заједничког рада историчара, уметника и грађана окупљених у Радионици "Култура сећања".

Од септембра прошле године у Шапцу постоји радионица "Култура сећања" која окупља историчаре, уметнике и грађане заинтересоване за идеју да се обележе места страдања у Првом и Другом светском рату.

Не зна се тачан број жртава у Другом светском рату на територији Шапца, али су на основу бројних сведочења преживелих и предавања историчара и уметника у оквиру грађанске радионице "Култура сећања" обележена стратишта.

Урађена је и студија о насељу Бенска Бара где је у оба рата стрељано више стотина Шапчана. На том простору изграђен је нови градски трг обојен спектром црвене боје на којем је постављен споменик жртвама, чији концепт аутор тумачи као призму херојства, а
утиснуте цеви и отвори уз игру светлости симболизују стрељачки вод.

"То је један физички феномен проласка светлости кроз решетку, тј. кроз заточеништво и чување слободе", објашњава Бојан Алимпић, аутор идејног решења споменика и трга. "То је основна симболика свега овога. Број отвора произашао је из једначине злочина над становништвом - сто Срба за једног убијеног окупатора."

На овом месту била је једна од десет масовних гробница које су откривене и обележене у Шапцу, после бројних предавања и разговора активиста радионице "Култура сећања".

"Постоје и места која су била концентрациони логори за које се зна и у Берлину и Бечу, и где постоје споменици са натписом", наглашава Александра Саватић, из Радионице "Култура сећања". "Грађани Шапца нису упућени, тј. већина њих не зна да је у Шапцу уопште постојао
концентрациони логор. Захваљујемо свим учесницима конкурса за идејно решење споменика, радови су били изузетни. Такође смо поносни на младе људе, уметнике, књижевнике, историчаре, студенте који су дубоко спознали суштину свега и помогли да се открије шта се све дешавало, посебно тог септембра 1941. када је највише људи убијено."

Шабачки ентузијасти се надају да ће ускоро сва места страдања имати спомен-обележје, не само због откривања истине и суочавања са прошлошћу, већ и због помирења.

rts.sabac@rts.rs

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. окт 2015, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

naklon

Sapcani, sve pohvale!