Култура сећања у Шапцу

Споменик жртвама фашистичког терора у Другом светском рату, постављен на новом тргу у Шапцу, плод је заједничког рада историчара, уметника и грађана окупљених у Радионици "Култура сећања".

Од септембра прошле године у Шапцу постоји радионица "Култура сећања" која окупља историчаре, уметнике и грађане заинтересоване за идеју да се обележе места страдања у Првом и Другом светском рату.

Не зна се тачан број жртава у Другом светском рату на територији Шапца, али су на основу бројних сведочења преживелих и предавања историчара и уметника у оквиру грађанске радионице "Култура сећања" обележена стратишта.

Урађена је и студија о насељу Бенска Бара где је у оба рата стрељано више стотина Шапчана. На том простору изграђен је нови градски трг обојен спектром црвене боје на којем је постављен споменик жртвама, чији концепт аутор тумачи као призму херојства, а
утиснуте цеви и отвори уз игру светлости симболизују стрељачки вод.

"То је један физички феномен проласка светлости кроз решетку, тј. кроз заточеништво и чување слободе", објашњава Бојан Алимпић, аутор идејног решења споменика и трга. "То је основна симболика свега овога. Број отвора произашао је из једначине злочина над становништвом - сто Срба за једног убијеног окупатора."

На овом месту била је једна од десет масовних гробница које су откривене и обележене у Шапцу, после бројних предавања и разговора активиста радионице "Култура сећања".

"Постоје и места која су била концентрациони логори за које се зна и у Берлину и Бечу, и где постоје споменици са натписом", наглашава Александра Саватић, из Радионице "Култура сећања". "Грађани Шапца нису упућени, тј. већина њих не зна да је у Шапцу уопште постојао
концентрациони логор. Захваљујемо свим учесницима конкурса за идејно решење споменика, радови су били изузетни. Такође смо поносни на младе људе, уметнике, књижевнике, историчаре, студенте који су дубоко спознали суштину свега и помогли да се открије шта се све дешавало, посебно тог септембра 1941. када је највише људи убијено."

Шабачки ентузијасти се надају да ће ускоро сва места страдања имати спомен-обележје, не само због откривања истине и суочавања са прошлошћу, већ и због помирења.

rts.sabac@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво