Почиње 3.Срем филм фест

Вечерас у 19 часова у хотелу "Термал" у Врднику почиње 3. Срем филм фест. Ове године у девет српских и хрватских места биће приказано 60 документарних филмова посвећених туризму и екологији. Најављено је да ће Срем филм фест отворити аташе за културу Француске амбасаде у Београду.

Антонио Конте из Италије оснивач је Међународног комитета Фестивала туристичких филмова и почасни председник Срем филм феста који је постао део ове велике породице.

"Наш фестивал у Србији први пут је одржан пре 20 година. Дошао сам и на Срем филм фест, јер овакви сусрети доприносе повезивању народа и уметника", каже Антонио Цонте, почасни председник Срем филм феста и Међународног комитета туристичког филма.

За овогодишњи Међународни фестивал стигло је више од 300 филмова из 35 земаља.

"Шта је задатак једног оваквог фестивала сем да донесе најбоље филмове из света, да прикаже ауторе који су ретко на овим подручјима присутни, да на неки начин успостави контакт са туристичким местом који је центар туристичког Срема, али је исто тако и задатак да окупљене око фестивала доведе до једне поруке која ће да остане за следећи фестивал и следећа догађања", каже Драгомир Зупанц, уметнички директор.

"Добили смо филмове са шест континената, читав свет је заступљен, добили смо једно сјајно мешање култура и обједињавање проблема, јер еколошки проблеми иако се тичу одређених места су универзални, али исто тако и њихово решавање. Добили смо могућност да разменимо информације, ко шта ради и чиме се бави и видимо који је уметнички домет филмова као и да  још једном заједно узвикнемо "Спасавајмо планету", каже Владимир Перовић, селектор.

Врдник се налази на јужним падинама Фрушке горе где има највише сунчаних дана у години. Због природног богатства и туристичких потенцијала, други пут је изабран да буде централно место фестивала.

"После изузетно успешне летње сезоне, велико нам је задовољство да смо други пут домаћини Фестивала документарног филма Срем филм фест, који се бави туризмом и екологијом. С обзиром на могућности које бања има, а то је Фрушкогорско окружење, чист ваздух и термална вода, добро позната, температуре константне од 32,5 степена, мислим да је бања Термал право место за одржавање оваквог Фестивала", каже директор Специјалне болнице за рехабилитацију "Термал" Зоран Бошњак.

Циљ фестивала није само промоција документарног филма већ и туристичких потенцијала Срема.

"То управо и разликује овај фестивал од већине других фестивала, јер он ради и на промоцији регије у којој се одвија. Када кажем промоција, мислим на културно наслеђе, на еколошки интересантне дестинације са аспекта туризма, а Срем је пребогат и културним наслеђем и  интересантним дестинацијама, попут Националног парка Фрушка Гора, Специјалног резервата природе "Засавица", Обедске баре... У сваком случају један врло вредан регион за развој туризма", каже Игор Чолак, оснивач и директор фестивала.

За четири фестивалска дана у званичној конкурнцији биће приказано 58 филмова. Поред Врдника Срем филм фест 3 биће одржан и у Засавици, Руми, Сремској Митровици, месту Нијемци, Инђији, Сремским Карловцима, Старој Пазови, Илоку и Вуковару.

Аутори ће се надметати за златну, сребрну и бронзану бубамару, а најбољима, награде ће бити додељене 26. септембра. За учеснике и госте Срем филм феста биће организовани и бројни пратећи програми, од изложбе фотографија "Алтернативни извори енергије" Француског културног центра, поставке НП Фрушка гора под називом "Све добре ствари су дивље и слободне" до студијских путовања, трибина и предавања.

Између осталог, бициклисти који ће возити од Руме до Врдника, промовисаће и идеју "Старе пруге Србије за бициклистичке стазе", а последњег дана биће организована "Немачко вече", тј. промоција немачке кухиње и културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи