Значај манифестација за промоцију Врања

Од почетка маја до краја августа у Врању се у оквиру Културног лета, одржавају бројне манифестације. Оне окупљају уметнике из Србије, региона и целог света. Тиме се промовише град, привлаче туристи, али се и заради. Око осам милиона динара остане граду, ресторанима, преноћиштима, продавницама, само током лета.

Смењују се манифестације, фестивали, гости. Око 30 пијаниста из Јапана, Немачке, Турске, борави у граду севдаха и мерака. Да се пријатно осећају, упознају град и Врањанце брине Музичка школа, организатор фестивала.

"Могуће је просперирати од овога, али то нам није био циљ. Значи, првенствено у Врању нисмо имали прилике да у кратком временском периоду угостимо толико квалитетних музичара", каже Драгана Ристић Младеновић, директор Музичке школе.

Гости су смештени у приватним хостелима и преноћиштима, а њихови капацитети су недовољни да приме све. Једини хотел у граду не ради већ четири месеца.

"Смештај је добар, лепо смо спавали. Први пут сам свирала на српском венчању. Другачији ритмови и компликовани, али је било занимљиво искуство", каже Масако Сакаи, пијанисткиња из Јапана.

Храну су обезбедили спонзори, ресторани, а упослене су и домаћице. На менију су традиционални врањски специјалитети.

"Јела су врло укусна и лагана, посебно она која једемо за вечеру, чорбе, супе, ђувечи", каже професор Клаус Шилде, пијаниста из Немачке.

Док трају манифестације, Туристичка и остали организатори, поред својих радника, ангажују и сараднике, волонтере. Локална самоуправа припрема стратегију развоја културе.

"Да нам омогући да у некој даљој будућности, осим тога што представљамо све оно што имамо, можемо од тога да остваримо и неку економску корист", каже Нела Димитријевић, члан Градског већа за културу.

"Ако говоримо о бројци од неких 7-8 хиљада људи, а свако од њих да потроши по 1.000 динара, то је сума од око седам, осам милиона динара за град", каже директор Туристичке организације у Врању Томислав Стојановић.

У Врање годишње дође више од 15 хиљада туриста, показује статистика. Половина од тога, град посети лети.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво