Монахиња "оживела" манастир у Грабову

У манастиру Светих апостола Петра и Павла у ражањском селу Грабову живи само монахиња Агапија. Она се ту доселила из манастира Денча прошлог лета, а њен долазак оживео је манастир у коме већ петнестак година нема монаха, и покренуо читаво село, донаторе, општину и цркву. Мати Агапија школовала се у иностранству, има докторате из медицине и теологије и говори неколико светских језика.

Звук звона пробудио је, помало успавано Грабово. Чује се од како се ту доселила монахиња Агапија, а допире и даље - до удаљенијих места, до општинске и црквене заједнице, и уједињује их све у добродошлици првом становнику манастира после петнестак година.

"Село ме је много лепо прихватило, и свако према својим могућностима помаже, и људи из околних села и из даљих градова, па нисам никад сама", каже мати Агапија.

Чим се доселила, мати Агапија постала је део заједнице.

"Сарађујемо као да је расла са нама, солидарише се, саслуша проблеме, саветује нас", каже Наташа Ужаревић, Грабово.

Изграђен је мост и пут до манастира, пристигла је реплика јерусалимске иконе са полудрагим камењем и каменом са гроба мајке божије, па то олакшава и оплемењује рад и свештенику који овде обавља службу.

"Долази народ и са стране да би се овде венчали и крстили. Парохија нема велики број житеља, али заживеће", каже отац Милан, парохијски свештеник.

Покренути енергијом јединог становника овог манастира, овде планирају и његову реконструкцију.

"Потребно урадити фасаду и статички обезбедити објекат, урадити кровну конструкцију, амбијент око манастира", каже Добрица Стојковић, председник Општине Ражањ.

А онда уврстити манастир на мапу екскурзија.

На овом месту литургија је служена 110 година пре открића Америке. Наиме, манастир је први пут подигнут у време кнеза Лазара, 1380. године, и задужбина је оца војводе Црепа, у народним песмама опеваног Орловића Павла. А ова црква подигнута је на темељима два пута рушеног и обнављаног манастира.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво