Читај ми!

За Стапарско посело чуло се и у Верони

О туристичким потеницијалимa ужичког села Стапари више се зна у Верони у Италији, него ли у ужичком крају, захваљујуćи стапарским поселима које у Верони организује мултимедијална уметница Биљана Бошњаковић, пореклом из Стапара, а која већ 23 године живи у граду Ромеа и Јулије.

И у Верони, и у Стапарима посело почиње успостављањем скајп везе Стапараца и Италијана, којима је, како кажу, после краткотрајног прошлогодиšњег боравка део срца остао у ужичком селу.

Организаторка посела у Верони Биљана Бошњаковић радије представљање села препушта  ауторима изложбе фотографија и путописа, који су, како сами кажу, већ помало Стапарци.

"На 66 страна сам описао све лепоте Стапара, мој однос са мештанима, њихово гостопримство, пријатељство, дружење", каже Клаудио Њакарини, аутор путописа о Стапарима.

"У Стапаре сам дошао након прочитаног Клаудијевог путописа. То путовање је било велико откриће, велико освежење за мене", каже фотограф Ђанлука де Санти.

Они су се на лицу места упознали са свим што је Биљана причала и доносила у Верону.

"Сви наши пријатељи имају не само вунене чарапе, него и Пироћане и у Пироћанима овде у Верони излазе у град", каже Биљана Бошњаковић, мултимедијална уметница из Вероне.

А идеја о организовању Интернационалног фестивала у Стапарима у јулу, потекла је када је Биљана видела сајт родног села.

"Идеја је била приказивање, вредновање историјских, културолошких и амбијенталних вредности Стапара, то је био лајтмотив који је ето уродио плодом", каже Неле Мирковић, аутор сајта о Стапарима.

"Фестивал који ће покрити све врсте уметности: ко хоће да ради перформанс, по целом селу, по двориштима, дому културе, поред водопада, у пећини, било где, на ливадама, у шумама, концерти у шумама, додир са природом", каже Биљана Бошњаковић.

"Оно што ми радимо на даљој промоцији овде је да анимирамо што већи број мештана да можемо да примимо туристе да обезбедимо квалитетне услове, квалитетну храну", каже председник Месне заједнице Стапари Слободан Курлагић.

На поселу у Верони већ се пријавило доста заинтересованих за Фестивал, на који је могуће да стигне и група Немаца, јер Стапарско посело биће одржано и крајем маја у Берлину.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво