Јагодина, Трибина о легализацији канабиса

Удружењу „Лекализација Србије”, које се залаже за легализацију канабиса у медицинске сврхе, за три недеље приступило је шест хиљада чланова.

Трибина за легализацију канабиса у медицинске сврхе напунила је хол јагодинског Центра за културу. Неки су дошли из знатижеље, али је много више било оних  који су желели праву информацију о канабису који се користи за лечење.

Уље канабиса пацијенти користе за разне болести - од милтипле склерозе, дијабетеса, до лечења тумора. Проблем је што има мало клиничких студија које би потврдиле благотворно дејство јер су ове супстанце законом забрањене.

Удружење „Лекализација Србије” дало је иницијативу да се пацијентима законски омогући да легално набаве лек који би контролисала држава, а не као до сада на црно, при чему не знају шта су купили.

У Европи је  употреба канабиса у медицинске сврхе законски дозвољена у неколико земаља. У удружењу „Лекализација” кажу да постоји велика жеља у Министарству здравља да се ситуција законски регулише.

Лечење уљем канабиса многи онколошки пацијенти виде као спас у борби са болешћу која поприма, како кажу лекари, размере епидемије. У Јагодини је број пацијената са малигнитетом  за 15 година повећан десет пута.

Захтев за доношење закона о легализацији канабиса, са потписима неколико стотина пацијената који се већ лече уљем те биљке, предат је Министарству здравља.

rts.jagodina@rts.rs

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво