Отворена капија за нови почетак

Oсамостаљивање корисника Геронтолошког центра за смештај особа са интелектуалним и менталним тешкоћама у Тешици код Алексинаца део је пројекта "Отворена капија за нови почетак" који, уз финансијску подршку Европске комисије, спроводе општина Алексинац и Друштво за развој креативности.

Четворо донедавних корисника Геронтолошког центра за смештај особа са интелектуалним и менталним тешкоћама сада живи у новој кући, Тешици код Алексинаца. Њихово осамостаљивање је један од деветнаест пројеката у Србији, укупне вредности 2,3 милиона евра, којима се уводи 19 нових социјалних услуга.

Кућа у Тешици изграђена је уз финансијску помоћ Европске уније. Четворо станара обављају кућне послове, кувају кафу и, после дугогодишњег живота у дому, кажу да су у овој кући нашли мир.

Осамостављивање је велика промена за њих, зато у кући имају двадесетчетворочасовну помоћ асистената.

У Геронтолошком центру који се налази у непосредној близини куће живи 280 особа са различитим интелектуалним и менталним потешкоћама, а на смештај чека њих четрдесеторо.

Планирано је да се ови људи после шест месеци потпуно осамостале, а да се у ову кући уселе корисници дома спремни за нови почетак.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво