Читај ми!

Пиротски потрчко помаже најсиромашнијима

Двадесетједногодишњи Алекса Живковић који већ две ипо године пружа суграђанима услуге плаћања, куповине и доставе на кућну адресу, активан је и у разним волонтерским акцијама. Тренутно, у сарадњи са Црвеним крстом, Центром за социјални рад и уз финансијску помоћ Општине, реализује пројекат "Солидарна одећа". У питању је прикупљање гардеробе за социјално угрожене.

Познати пиротски "Потрчко" и даље крстари градским улицама, али се сада на његовом бициклу нашло место и за пакете за гардеробом.

Наиме, заједно са својим друговима, а по угледу на светске градове, Алекса Живковић је дошао на идеју да прикупља одећу, како би помогао, пре свега, породицама са више деце. У посебном сандуку, грађани одлажу гардеробу која се најпре носи на прање, а затим доставља онима којима је најпотребнија.

"Постоји могућност да се пројекат прошири и да се у граду пставе још 4 - 5 контејнера за овакав начин прикупљања половне гардеробе", Алекса Живковић.

Породица Пешић има четворо деце и зато, кажу, сваки комад одеће буде практично искоришћен.

"Деца брзо расту, гардероба се брзо прља, а ми имамо и такве активности код куће да радимо и са бојама, глином", каже Момчило Пешић.

Иначе, људима је чудно како је могуће да када сви нешто грабе - он даје. То је једноставно један леп моменат код Алексе, кажу, који њега чини добрим човеком.

Не запоставља ни своје најстарије суграђане, којима без икакве надокнаде, помаже у испуњавању обавеза које нису у стању сами да заврше.

"Много ми значи, да није он, на нигде, али ја само позовем, он дође, услужи ме лепо", каже Станика Хоџић, пензионерка.

Овај хумани, млади човек се ту не зауставља. Већ има идеју за нови пројекат који ће, нада се, подстаћи пре свега, његове вршњаке да помажу људима и шире доброту.

"Оптимиста сам и радићу ово и све друге ствари док год видим да то доноси неке добре промене", Алекса Живковић.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910


 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво