Пожешка џипијада

Tрка џипова у Пожеги специфична je и по теренској трци, и по брзинским испитима. Кишна година одразила се и на услове вожње, било је превртања, али ниједан такмичар није повређен, јер су теренци преправљени тако да штите возача.

Љубитељи теренаца имали су праву проверу способности у вожњи која подсећа на некадашњи Камел трофи. За хард класу, најтежи изазов био је у брдско-планинским шумама, али и на полигону - простору некадашње фабрике за производњу опеке.

Ни за стандардне теренце испит није био нимало лак, а због кишне године, која је утицала и на терен, такмичење је било теже него лане.

"Било је блато специфично, путеви су мокри, шума, клизали смо се, качили, ја сам се нажалост и преврнуо", каже победник Божо Вучићевић, победник брзинца, АМК Ариље. "Немамо много прилика ни да вежбамо, директно долазимо на такмичења. Све завршили смо до краја ово сви. Живи и здрави иду кући. Брзинац је био добар, добра и стаза."

Прошле године основан је и Off road савез Србије, који је посебну пажњу посветио безбедности такмичара. У односу на европске колеге, српски љубитељи теренаца немају велике спонзоре. За већину је овај спорт хоби у који сами улажу и раде.

"По једној трци требало би да се уложи 400-500 евра, када имате већ све унапред припремљено, џипове и остало", објашњава Дејан Богдановић, председник Off road савеза Србије. "А куповина џипа и преправка то већ мало више кошта. Углавном су то власници отпада, ауто-механичарских радионица. Ја уопште не знам да ли имамо такмичара који није из те бранше."

Михаило Вукашиновић, организатор "Off road Пожега 2014", председник АМК Jeep Team Пожега, каже да је број такмичара који возе за шампионат, отворени шампионат Србије устаљен, због бодова и организације.

Посетиоци су уживали у дводневним вратоломијама теренаца. Иако су веома битни, резултати такмичења нису најважнији за учеснике оваквих манифестација, већ дружење и провера спретности у вожњи. Они кажу да су најлепши делови Србије до којих се стиже теренцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво