Читај ми!

Ко је у праву?

Породици из Ћићевца која је пронашла и одгајала лане, ловачко друштво одузело је ову животињу тврдећи да Закон о дивљачи и ловству забрањује држање дивљачи у приватном власништву. Пресељење ланета Нанија из породице у резерват предмет је полемике и на друштвеним мрежама.

Случај ланета Нанија које је после два месеца одузето породици из Ћићевца, изазвало је полемике не само у окружењу, већ и на друштвеним мрежама. Мејл у коме се апелује на Јавни сервис да објави ову причу, у дописничку редакцију стигао је из Француске.

Ко је у праву? Удружења за заштиту животиња, која подржавају породицу којa је неговала младунче, или чланови локалног ловачког удружења, који, како кажу, поступају по закону.

Од када је лане у фазанерији ловачког удружења из Ћићевца, сусрет Драгане Митић и љубимица која је живела код ње, мазе се и хране преко жице. До пре месец дана расла је у пространом породичном дворишту. Лане су Драгани и супругу кажу, донеле комшије, са пупчаном врпцом око врата.

"Везала сам се за њега. Пресрећна сам што је живо. Читала сам да је тешко отхранити младунче срне", каже Драгана Митић.

"До тог дана кад су се појавили ловочувари и полиција са полицијским колима и на препад, уценама су нам га отели", додаје Милан Вељковић, Драганин супруг.

Из ловачког удружења негирају да је лане одузето присилно и у присуству полиције, већ да је све урађено по закону. Уследиле су обостране притужбе и саслушања.

"Не знамо како је дошло. Да ли је дошло по систему штафете, да је ишло из руке у руку или је дошло, што мислим да је немогуће пешице. Да ли је то лане обесправљено на начин што смо га ми одузели од госпође и однели на фазанерију или је обесправљено у моменту када је одузето од мајке и природе", каже Милија Ђорђевић, председник ловачког удружења "Хајдук Вељко" у Ћићевцу.

Закон о дивљачи и ловству забрањује држање дивљачи у затвореном или ограђеном простору у приватном власништву, дуже од месец дана и то од престанка непогоде, излечења повреде или спровођења посебних мера гајења.

"Држава као законодавац у тој заштити жели да ту дивљач врати у природу. Након тих тридесет дана може доћи до припитомљавања те јединке. Она ће бити изгубљена за живот у дивљини", каже Томислав Радисављевић, шумско газдинство "Расина".

Чување и репродукцију дивљих животиња, као кућних љубимаца може одобрити само ресорно министарство на основу Закона о добробити животиња. Драгана и Милан су писали министарству пре петнаест дана, али одговора још увек нема.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво