Читај ми!

Годишњица Музеја камена

У околини Мионице, у клисури Рибнице где су се, према тврдњи геолога, сударили јадарски и вардарски тектонски блок пре око 65 милиона година, налази се Музеј камена. То није случајно, јер се чувени струганички камен експлоатише још од краја 19. века.

Најмлађи музеј у ваљевском крају има најстарије експонате. Музеј камена пре годину дана у мионичком селу Паштрић отворио је познати љубитељ природе, биолог, Предраг Пеца Петровић у свом домаћинству уз стручну подршку др Ивана Филиповића и београдског Геодетског завода.

Око 2.000 посетилаца из земље и света видело је поставку, коју чине репрезентативи узорци камена и стена јадарског тектонског блока.

"Ми смо овде по ко зна који пут дошли до закључка како смо минијатурни у односу на то шта је време и шта је природа у стању да направи", каже Весна Нишевић Мргић, посетилац из Београда.

Само природа уме да изваја оваква уметничка дела, јер то чини милионима година. Пеца Петровић живи са каменом и фасцинирају га нова геолошка сазнања.

"Др Небојша Васић са Рударко-геолошког факултета са својим сарадницима открио је нову врсту стене на Маљену, бакерит, она је хит у овом музеју. Добили смо и сепарат из Италије од једне њихове научнице, која је идентификовала трагове диносауруса у Србији, у струганичким седиментима", каже Предраг Пеца Петровић, Музеј камена у Паштрићу.

Стручњаци кажу да Музеј камена има перспективу, те би било важно уврстити га систем у музеја Србије.

"То је јако важно не само у овом контексту као један од полигона за геолошка истраживања, него и за повезивање геодиверзитета, оне средине на којој се ствара природа, флора и фауна", каже Александра Маран Стевановић, кустос-палеонтолог Природњачког музеја.

Једна од идеја Петровићевих стручних консултаната је да се приређују и тематске изложбе како би се Музеју камена у Паштрићу посетиоци изнова враћали.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 220 068

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво