Читај ми!

Старе шабачке кафане

Крајем 19. и почетком 20. века, Шабац је имао око 150 кафана и био познат по боемском животу. Први пут у том граду, организована је тематска туристичка тура, у оквиру које су грађани имали прилику да са лиценцираним водичем обиђу места на којима су се оне некада налазиле.

У дворишту, у којем је почетком 20. века, Даница Грујић, отворила кафану Мирамаре, на столовима су и даље карирани столњаци. Посторије сада припадају КУД "Абрашевић" које чува традицију и сећање на стари Шабац.

"Кафане су биле центар друштвеног живота. Године 1933. у кафану Мирамаре је премештена шабачка Народна књижница, у њој је био Француски клуб, у њој је био клуб пријатеља Велике Британије, у њој је основан Раднички универзитет, Народни музеј, у њој је била Музичка школа. Кафана Мирамаре је била центар културног дешавања овог града. У њој су се окупљали људи који су били жељни напретка, европских схватања", каже председник УО КУД "Абрашевић" др Драган Миловановић.

Обилазак старих кафана је и шетња кроз историју некадашњег Малог Париза. У њој је засијала прва сијалица и одржана прва биоскопска представа. У шабачким кафанама писале су се песме, уговарали послови, ковале завере, губила имања, рађале љубави.

"За мене је ова туристичка тура јако лепа идеја, сматрам да је то подсећање на прошлост која је скоро потпуно заборављена и о којој млади мало знају", каже Александар Лазаревић из Шапца.

Од најстарије кафане "Девет дирека" остала је само фотографија и слика Стевана Чалића. У Европу је волео да долази краљ Милан Обреновић, кафана Париз била је друга кућа боема и песника, у Градској пивници свирали су Цицварићи.

"Шабачке кафане  биле су центар дешавања.Тај кафански живот који је био надалеко познат помиње и Феликс Каниц, њему се дивио и Роберт Толингер, чувени композитор, у њима су свирали Цицварићи, у њима су компоновали песму Свилен конац и Низамски растанак", каже Ана Павловић, аутор пројекта и лиценцирани туристички водич.

Шабац је по броју становника имао највише кафана, на сваких 100 Чивијаша по једну. Непроспаване варошке ноћи, остале су забележене у многим песмама и анегдотама, јер разлога за славље и забаву увек је било. Шапчани су лумповали до зоре и када склопе добар посао и продају робу, али и када се некоме од њих роди син или одсели ташта.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво