Читај ми!

Заборављен Американски дом у Врању

Од четири Американска васпитна дома која је у Србији изградио Американац Џон Фротингам, за ратну сирочад после Првог светског рата, један је био у Врању. О некадашњој управној згради дома деценијама нико не брине. Држалац парцеле је држава, а Дирекција за изградњу града располаже већином земљишта.

Изграђен од пуне цигле, приземље и спрат некадашњег дома, сада су окружени шибљем. Нема прозоре, ни врата, кров је скоро потпуно урушен. Делимично, на неким местима нема зидова.

"Треба да се памти, ово наша деца треба да знају шта је било, а не да овако пропада", каже Часлав Павловић.

"Нису водили рачуна и зграда пропада. Чија је, коме припада, коме ће да остане, не зна се", каже Зорица Тасић.

По садашњим подацима, држалац земљишта је Република Србија, право коришћења дато је, већим делом, Дирекцији за изградњу у Врању. Јавном предузећу, ипак, нису дозвољене било какве интервенције без сагласности Републичке дирекције за имовину. Тренутно, чекају сагласност јер планирају изградњу стамбених објеката.

Према подацима службе катастра у Врању, од 1951. године, ова парцела води се као општенародна имовина општинске управе.

Дом је изграђен 1918. године за децу, ратну сирочад. Иако је у међувремену коришћен као интернат и привремени смештај бескућницима, и данас га људи зову Американски дом.

"Кроз дом у Врању је прошло око 600 деце, био је интернационалан. Дом је затворен 1934. године", каже Томислав Симоновић.

Џон Фротингам је у Врању изградио две зграде. На месту Американског дома била је управна зграда, а прва управница била је Американка Хелен Кинг.

Друга зграда, у којој су деца била смештена, сачувана је. Ту је сада Дом здравља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво