Читај ми!

Балканско првенство у пауерлифтингу

На првом Балканском првенству у пауерлифтингу одржаном у Књажевцу, у екстремном дизању тегова, надметало се више од 70 такмичара. Уједно то је било и квалификационо такмичење за предстојећи Европски шампионат у Чешкој.

Више од 70 такмичара из Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије надметало се у екстремном дизању тегова на првом Блаканском првенству у пауерлифтинг одржаном у Књажевцу.

Првенство је било и квалификационо такмичење за предстојећи Европски шампионат у Чешкој, а организовао га је књажевачки Пауерлифтинг клуб под покровитељством Уједињеног пауерлифтинг савеза Србије.

Током два дана шампионата најјачи људи Балкана оборили су више од 15 државних рекорда у категоријама јуниора, сениора и ветерана.

Књажевчане је посебно обрадовао њихов суграђанин млади Никола Пирузе који је са 310 подигнутих килограма у чучњу поставио нови државни рекорд у категорији јуниора.

Никола каже да се тим спортом бави већ неколико година.

"Почео сам као рекреативац а онда сам пожелео и да се такмичим. Напорно смо се припремали за овај шампионат и предиван је осећај када на крају остварите циљ који сте себи поставили", објашњава он.

Најуспешније у конкуренцији жена биле су словенке са које су освојиле четири златне медаље.

Ирина Зинченко, репрезентативка Словеније бавиласе прво плесом и фитнесом, а на пауерлифтинг је прешла, како каже, због нових врста изазова које он поставља пред спортисте.

"Желела сам да истражим границе својих физичких способности. Да видим хоћу ли бити у стању да се изборим са теговима и тежинама", каже Ирина.

Пауерлифтинг клуб Књажевац у последњих неколико година успешно је организовао пет државних шампионата и једно европско првенство.

"Драго нам је да смо добили прилику да помогнемо организацију и дводневног балканског првенства. Презадовољни смо и одзивом такмичара и публиком која је опет имала прилику да присуствује великом спортском догађају и ужива у врхунским резултатима које су такмичари остваривали", каже Далибор Илијић, потпредседник Пауерлифтинг клуба Књажевац.

Уједињени Пауерлифтинг савез Србије, основан на иницијативу књажевачких пауерлифтера,  изборио се да тај спорт крајем прошле године постане и званично признат  у Спортском савезу Србије.

Према речима Драгана Соколовића, генералног секретара Уједињеног Пауерлифтинг савеза Србије, стављањем пауерлфтинга на листу званичних спортова националног спортског савеза такмичари и клубови биће у много бољем положају.

"Они ће имати право да конкуришу и за стпендије и за финансијску помоћ за одласке на такмичења или за њихову организацију. До сада је то све било у рукама општина, односно самих клубова, како је ко умео да се финансијски снађе", каже он.

Са освојене 22 златне медаље и навише оборених државних рекорда репрезентација Србије заузела је екипно прво место. Друго место освојила је репрезентација Црне Горе са три златне медаље, треће место припало је репрезентацији Босне из Херцеговине, док се репрезентација Словеније са четири злата у женској конкуренцији пласирала на последње, четврто место.

Најбољи такмичари на првенству у Књажевцу стекли су праву учешћа на предстојећем шампионату Европе у Чешкој.

rts.bor@rts.rs
+ 381 30 423 653

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво