Читај ми!

Човек је увек на губитку

Дугогодишњи новинари Радио Београда и књижевници Братислав Милановић и Видак Масловарић представили су читаоцима у Алексинцу своје најновије књиге: избор поезије "Цврчак у децембру" и роман "Непоменик".

"Цврчак у децембру" наслов је књиге поезије Братислава Милановића. Цврчак се појављује у недоба, онда кад му време није. Као и поезија која изненађује, посебна је и другачија од свакодневног говора. У шали, аутор каже да су то песме писане против свих режима у којима је живео.

"Чим се појављује протест, чим се неко буни, чим не пристаје на уобичајени поредак ствари, то значи да на уму има нешто што је друкчије, и што би могло бити боље", каже песник Братислав Милановић. "Непосредан повод за насловну песму ‘Цврчак у децембру’ јесу пиштаљке студентске побуне у децембру 1996. године."

Новинар и књижевник Видак Масловарић, уредник емисије "Доживети стоту", на Радио Београду, објавио је свој први роман. Роман о сукобу између колектива и појединца, у коме овај други обавезно губи. Већ у конкуренцији за неколико престижних књижевних награда, носи наслов "Непоменик".

"Реч је о, нажалост, тами неких бивших времена, оскудних времена, где се само шапатом помињу неки догађаји, времена где сведоци полако нестају, скоро да их више и нема", каже Видак Масловарић, аутор романа "Непоменик".

Обе књиге издала је београдска "Просвета", а суиздавач Милановићеве књиге поезије је Центар за културу и уметност у његовом родном Алексинцу.

У Културном центру Алексинца, према речима Гордане Живковић, књижевне вечери се одржавају током целе године и то је оно по чему је тај Центар препознатљив.

И књига поезије и роман осврт су и сведочанство о временима која треба сачувати од заборава. Посебно међу генерацијама које тек долазе.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво