Читај ми!

Прекида се рад физикалне медицине у Прибоју

Служба физикалне медицине Рехабилитационог центра Прибојска бања, одлуком републичке здравствене инспекције, престала је са радом у изнајмљеним просторијама хотела "Лим" и у порти манастира, где се налазе базени. У адаптиране просторије хотела Служба се уселила прошле године, када је у поступку реституције зграда РХ центра припала Милешевској епархији.

После вишемесечног рада у изнајмљеним просторијама прибојског хотела "Лим" и готово 15.000 специјалистицких и превентивних прегледа, одлуком републичке здравствене инспекције, Служба физикалне медицине РХ центра Прибојска бања, престала је са радом у тим просторијама и порти манастира где се налазе базени.

У адаптиране просторије хотела "Лим", Служба физикалне медицине уселила се након прошле године окончаног судског спора у коме је у процесу враћања имовине Српској православној цркви, зграда РХ центра у Прибојској бањи припала Милешевској епархији.

Без радног простора, Служба физикалне медицине, остала је већ други пут за годину дана. После исељења из РХ центра у Прибојској бањи, где су радили готово четири ипо деценије, забрањени су прегледи  и  терапије у овом простору, који је био привремено решење.

"Највише губе пацијенти, они губе један јефтин и добар вид лечења. Од повреда, прелома, затим обољења кичме, хроничних реуматских болести, затим обољења периферног нерва, и резултати су били изузетно добри", каже др Драган Пијевчевић, управник Службе за физикалну медицину и рехабилитацију.

Драгана Ђенисијевић, главна медицинска сестра каже да када види ове празне просторије без пацијената, мора да страхује, мада им, додаје, нико није рекао да имају разлога за то.

Упркос резултатима, доброј организацији превоза пацијената до Бање, опреми и стручном кадру, овде се сада чека, какво такво решење проблема, пре свега због житеља општина који гравитирају ка прибојској болници.

"Ми углавном можемо пружити услуге за потребе општине Прибој, јер немамо простора, остали смо без простора и без природног фактора за досадашњи рад", каже директор организационе јединице болница Прибој др Драган Цетковић.

У ишчекивању трајног решења тридесетак запослених у овој служби, очекује да ће бити распоређено у прибојској болници и дому здравља. За то време, на стотине пацијената остаће без природног лечења, односно без хидро-терапије у овдашњим лековитим бањским изворима.

Уз предлог да се по отклањању недостатака настави рад у досадашњем простору и преиспита решење о забрани рада које се образлаже поремећеним јединством у организацији и функционисању пружања здравствених услуга, у прибојској општини, нуде, ново решење.

Преседник општине Прибој Лазар Рвовић каже да ће општина куповином дела парцеле која је потребна за изградњу трафо-станице и пословних објеката обезбедити део недостајућих средстава инвеститору, односно СПЦ која ће до сезоне завршити адаптацију и опремање РХ центра у Бањи.

У том објекту, за који је припремљена неопходна пројектна документација, како је договорено  без надокнаде, СПЦ уступиће простор Служби физикалне медицине, чијим затварањем тренутно губе сви, од пацијената до житеља Бање у којој има око 1.000 лежаја у приватном смештају.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво