Oтворен гранични прелаз Наково-Лунга

Договором надлежних државних органа Србије и Румуније привремено је отворен друмски гранични прелаз Наково-Лунга. Прелаз је отворен од 27. до 29. децембра, између 8 и 16 часова по нашем времену.

Са наше стране границу је најпре прешла група бајкера, а бајкерка Марија Бајић указује на нове могућности због близине Европске уније.

Возилом је границу први прешао Кикинђанин Мирослав Ашкрабић са сапутником. Намеравају да обиђу неки тржни центар у Темишвару и виде има ли тамо нешто интересантно за њихов посао.

Драган Ненадић из Накова, који је границу прешао бициклом, каже да му је драго што му се пружила прилика да после дуже времена посети пријатеља у суседној Румунији.

Због временске разлике, Румуни су границу почели прелазити сат касније. Расположен за разговор, Душан Ђурковић из суседног румунског села истиче да је све што купују у Србији много јефтиније и квалитетније.

Јоан Траушан каже да прелази границу да би деци и унуцима купио ћевапе и неке играчке, док Петру Мирковић подсећа да му је ово други боравак у Србији.

"Први пут сам био кад су били Дани лудаје и тада сам у Мокрину купио сир", каже Мирковић.

Трговци у Кикинди истичу да им се са доласком Румуна промет у продавницама повећа и до 80 одсто. Наши суседи, по речима Мирјана Јањић, највише купују брашно, уље, шећер и тестенине.

Огњен Крстић, председник Удружења Срба у Румунији, наглашава да отварање прелаза значи да је повезивање са матичном земљом на завидном нивоу.

Николаи Наков, председник суседне румунске општине Дудешти Веки истиче да је Румунија сада наша најближа Европска унија:

"Зато ми подржавамо свако овакво отварање границе."

За Сашу Танацкова, представника СО Кикинда, отварање границе је, поред осталог, сјајна прилика за наше грађане који годинама нису прелазили границу, да поново виде како изгледају Арад, Темишвар, Сент Миклош и друга околна места.

Општина Кикинда, иначе, води интензивне консултације са српским државним органима и румунским партнерима ради трајног отварања друмског граничног прелаза Наково-Лунга и његове прекатегоризације у међудржавни.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво