Читај ми!

Образовање и упорност руше предрасуде

Статистика упозорава да око 20 хиљада особа са инвалидитетом у нашој земљи неупоредиво теже налази посао од осталих незапослених. У Лесковцу је другачије: у Центру за социјални рад запослене су три факултетски образоване особе са инвалидитетом, једна на руководећем месту.

На вратима још нема њеног имена. Део колектива Центра за социјални рад у Лесковцу постала је пре само шест дана. Двадесетдеветогодишња Милена Станисављевић, дипломирани инжењер индустријског менаџмента посао није дуго чекала.

"Презадовољна сам и условима и колегама, све је онако како сам и замишљала. Ја сам сада задужена за проблем особа са инвалидитетом", каже Милена.

Права особа на правом месту, слажу се искусније колеге са којима Милена дели канцеларију, али и Градимир Станковић који је Економски факултет завршио у року, а са 45 година има тек десет година радног стажа.

Он и супруга су годинама без посла. До протекле седмице,а сада је све другачије.

"Ово је пре свега велика материјална сигурност за целу моју породицу, пет година сам био без посла. Ово ми много значи", каже Градимир.

Образовање и упорност, упркос бројним потешкоћама се увек исплате. Као и стално усавршавање, јер програм интеграл, односно електронско евидентирање и праћење свих предмета, иако новина у лесковачком Центру за социјални рад, Милени и Градимиру не ствара потешкоће.

"Од ових људи, којима и ја припадам, јер и ја сам особа са инвалидитетом, може много тога да се научи, пре свега вредности које су многи заборавили, а то је упорност, разумевање, хуманост", каже директор Центра за социјални рад Бобан Илић.

Овај дипломирани економиста на челу, за Лесковац важне институције, је од пролећа. Довољно да оправда указано поверење и сруши предрасуде, уколико их је било код колега и грађана, о границама могућности.

"Он је заиста показао велику професионалност, енергију, преданост послу и решавању проблема свих грађана Лесковца", каже градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Они најбоље говоре о односу града према особама са инвалидидетом, као и подаци да је током ове године до посла дошло још 71 лице са неким физичким или менталним недостатком и да је из градског буџета за удружења ових особа издвојено преко шест ипо милиона динара.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи