Читај ми!

Обућа за инострано тржиште

У општини Ковачица постоји традиција производње обуће дуга скоро седам деценија. Од неколико фабрика опстале су две које запошљавају више од 100 радника који последњих година све више праве обућу за инострано тржиште.

У Ковачици и Дебељачи фабрике "Укус" и "Бамбино" више од 80 одсто обуће извозе на руско тржиште. Опстале су упркос великој конкуренцији захваљујући вредним и стручним радницима који производе квалитетну кожну обућу ручно прошивену на кожном ђону.

Ана Шофранко из Ковачице која у "Укус"-у ради већ 27 година каже да је најтеже је било пре 20 година, али најважније је да су запослени остали на својим радним местима и да традиција обућарства овде није прекинута.

"Највише смо се бојали 1991. и 1992. године, када су се затварала бројна предузећа, а најлакше су нестајале овакве фабрике. Ми смо и тад имали посла, добијали смо плату и кад смо то преживели сад је много лакше и боље", каже Ана Шофранко.

Њен колега из фабрике "Бамбино" из Дебељаче Божидар Новаковић сматра да је најважније што мештани имају посао у свом родном месту.

"Није мала ствар када нас четрдесет можемо да зарадимо плату за своје породице, а да при том не морамо да путујемо у Панчево или Ковачицу. Срећни смо што радимо у оваквој једној фабрици", каже Новаковић.

У Ковачици се не плаше конкуренције, али како кажу велики проблем је беспарица, јер у кризним временима људи се прво одричу куповине нових ципела.

Мишо Петраш процењује да су опстали захваљујући извозу.

"Није нам лако, јер кад изађемо преко границе сусрећемо се са бројним великим и познатим компанијама које имају јефтину радну снагу из Кине и афричких земаља, али увек сам говорио да је најважније ускладити цену и квалитет производа и захваљујући томе ми и опстајемо", каже  директор фабрике "Укус" у Ковачици Мишо Петраш.

У Дебељачи су се окренули производњи обуће за средњу класу и месечно се овде произведе око три и по хиљаде пари ципела које заврше на руском тржишту.

Директор фабрике "Бамбино" Јожеф Нађ се нада и већем обиму посла.

"Успели смо да задобијемо поверење руских партнера и, што је најважније, купци у Русији су прихватили обућу из Србије и надам се да ће нам бити лакше у наредној години да им понудимо и неке нове моделе", каже Нађ.

Запослени у Ковачици и Дебељачи имају намеру да обују и житеље неких земаља у  Европској унији, а пре него што закораче на њихово тржиште желе да унапреде постојећи квалитет и дизајн по којем ће бити још препознатљивији.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

           

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи